uk1

IZJAVA SINDIKATA DELAVCEV TRGOVINE SLOVENIJE O PREDSEDNIŠKIH VOLITVAH 2022: BOLJŠE PRIHODNOSTI SI NE BOMO IZVOLILI! Izpostavljeno

21 okt 2022 0 comment
(0 glasov)
Volilna skrinjica
 
Predsedniške volitve so tik pred vrati in vsak teden lahko v medijih beremo in poslušamo kandidatke in kandidate, ki nas prepričujejo, da so prav oni tisti, ki bodo delovali v našem interesu. Nataša Pirc Musar se v medijih predstavlja kot načelna borka za pravice vsakega in vseh, a všečne predvolilne obljube je treba postaviti v kontekst kandidatkinega preteklega delovanja: kot odvetnica je v več primerih nastopila proti delavstvu in sodelovala v poskusih oteževanja sindikalnega organiziranja in ustrahovanja sindikalistk in sindikalistov.
 
Leta 2018 je podjetje Aktiva čiščenje najelo odvetniško družbo Pirc Musar & Lemut Strle za utišanje sindikata VIR, ko je ta razkril slabe razmere outsourcanih čistilk, ki so opravljale delo v Šolskem centru Velenje. Sindikat VIR je nato skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov (ZSSS) sklical tiskovno konferenco in javnost opozoril, da poskuša omenjena odvetniška pisarna z ustrahovanjem njihovo delovanje popolnoma onemogočiti.
 
Pirc Musar je sodelovala tudi v primeru Vrtca Jarše leta 2019, ko je tamkajšnja ravnateljica poskušala sindikalni zaupnici Petri Koritnik vročiti izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov. Kot večletna sindikalna zaupnica je Koritnik aktivno zastopala člane in članice, opozarjala na nepravilnosti ter se potegovala za zaposlene, s čimer je stopila na žulj takratni ravnateljici. Kljub obtožbam in zanikanju odvetnice Pirc Musar, da je Koritnik prejela izredno odpoved zaradi sindikalnega dela, sta pomanjkanje kakršnihkoli dokazov, predvsem pa velika podpora staršev, sodelavcev in otrok vplivali na odločitev sveta vrtca, da je izredno odpoved zavrnil.
 
Najbolj svež napad na sindikalno organiziranje je sledil leta 2020 v Lidlu. Vodstvo podjetja je prek odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle izvajalo pritisk na predsednico sindikata Tjašo Kozole, ki je na koncu dobila odpoved. Razlogi, s katerimi je Lidl utemeljeval redno odpoved delovnega razmerja, so bili kršitve pravil s področja varnosti živil in minimalnih higienskih standardov. Toda treba je razumeti, da so te kršitve posledica Lidlovega poslovnega modela, ki ob nizkih stroških dela zahteva visoko storilnost na račun zdravja delavk in jo je mogoče izpolniti le ob kršitvah pravil. Medtem ko je podjetje Lidl Slovenija vztrajno zavračalo trditve sindikata, da je bila odpoved predsednici povezana z njenim sindikalnim udejstvovanjem, je odvetniška pisarna Pirc Musar odpuščeni predsednici Sindikata Lidl očitala škodovanje ugledu in dobremu imenu podjetja.
 
Pirc Musar je proti sindikalizmu nastopila tudi zasebno. Na Twitterju je komentirala odločitev Sindikata Lidl, ki se je jasno opredelil proti noveli Zakona o vodah in jih okarala, ker so šle “preko meja svoje vloge boja za pravice delavcev,” kar kaže na njeno izjemno ozko razumevanje tako delavskih kot okoljskih bojev.
 
Nataša Pirc Musar dobiva pozornost predvsem zato, ker bi lahko bila prva ženska predsednica Republike Slovenije, kar naj bi bil znak emancipacije in družbenega napredka. A pomembno je, čigave interese ženske, ki kandidirajo za najvišje politične funkcije, zastopajo in zagovarjajo. Pirc Musar si je pravno kariero ustvarila tudi s pritiski na najbolj izkoriščane ženske (čistilke, vzgojiteljice in trgovke). Namesto interesa delavk in delavcev je zagovarjala interese domačega kapitala in tujih korporacij. Hvala lepa za takšno “emancipacijo”!
 
Izjava je izraz nezadovoljstva nad obstoječim sistemom, v katerem izvoljeni predstavniki ljudstva vsakič znova in ne glede na politično pripadnost zastopajo zasebne interese domačega in tujega kapitala. Ne delamo si utvar, da bo za emancipacijo delavstva poskrbel kateri od ostalih kandidatov. Vzemimo na primer kandidata Anžeta Logarja, ki je bil zagovornik davčne razbremenitve bogatih na račun delavstva. Jasno je torej, da si delavke in delavci boljše prihodnosti ne bomo izvolili, ampak si jo bomo morali izboriti sami - z organiziranjem na delovnih mestih in širše. Pri tem so nam lahko zgled prav delavke Lidla, ki so dale jasno vedeti, da želijo, da voda ostane vsem dostopno javno dobro. To so storile, ker razumejo, da se boj za boljše življenje ne konča na delovnem mestu, ampak se nujno nadaljuje tudi onkraj njega. V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije bomo še naprej organizirali delavke in delavce ter se skupaj zavzemali za okolju in ljudem prijaznejšo družbo. Predsedniški kandidati kot je Nataša Pirc Musar nam pri tem niso v pomoč.
Nazadnje urejano na 0, 21.10.2022 08:52
Objavljeno v Novice

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by