uk1

Dopis vodstvu družbe

03 apr 2022 0 comment
(0 glasov)

Datum: 1. 3. 2022

 

VODSTVU DRUŽBE

 

Spoštovani,

 

v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije se dnevno srečujemo z nezadovoljstvom zaposlenih predvsem glede višine plač, plačne politike, neugodnega delovnega časa ter vsekakor z dodatno obremenitvijo zaradi bolniških odsotnosti. Zaposleni so na robu zmogljivosti zato je sedaj čas, da se pogovorimo kako naprej.

V sindikatu se zavedamo, da je za nami turbulentno leto polno izzivov in nepričakovanih okoliščin, ki vplivajo predvsem na zaposlene in tudi delodajalce. Epidemija COVID-19 je močno zarezala v pravice zaposlenih na skoraj vseh področjih in povzročila nemalo negativnih posledic, katere so zaposleni najbolj občutili. Pri reševanju, odpravljanju in omejevanju le teh pa so zaposleni v trgovinski dejavnosti morali sprejeti veliko slabih kompromisov in to se kaže predvsem v velikem nezadovoljstvu zaposlenih v tej dejavnosti.

Glede na veliko izpostavljenost zaposlenih, predvsem v maloprodaji, ne moremo mimo odločitve, da trgovina ni spoznana kot kritična infrastruktura in kot taka deležna bistveno boljše obravnave zaposlenih pri omejevanju posledic corona krize.

Dejstvo je, da trgovine, navkljub kadrovski podhranjenosti, katere vzrok je tudi veliko število izdanih karantenskih odločb, normalno obratujejo, breme kadrovskega manjka pa se prelaga na ostale zaposlene, kar se kaže skozi veliko preobremenjenost delavcev.

Vsem naštetem pa ne sledi pošteno izplačilo, saj ogromna večina zaposlenih prejema doplačilo do minimalne plače, ostale plače pa se ne usklajujejo kar rezultira v plačni uravnilovki, ki pa v nobenem primeru ne bi smela biti v interesu dobrega delodajalca, ki ceni trud in doprinos svojih zaposlenih.

Moramo se strinjati, da zaradi slabih delovnih pogojev in vsega naštetega trgovski poklic ni več zanimiv, posledično se soočamo z veliko fluktuacijo zaposlenih in odhodi zaposlenih v druge dejavnosti.

Namen sindikata ni, da bi delavce pozivali k zapustitvi delovnega mesta, temveč skupaj z vodstvi podjetij poiskati rešitve za povečanje zadovoljstva zaposlenih.

Sedaj je pred nami obdobje izplačil regresa za letni dopust, zakonodajalec nam je omogočil, da so izplačila bruto/neto. Zato vas pozivamo, da izkoristite priložnost za blaženje nezadovoljstva zaposlenih ter zaposlenim izplačate regres za leto 2022 v maksimalni višini, ki se ne všteva v davčno osnovo.

Zaradi zastoja pri pogajanjih za KP dejavnosti pa vas pozivamo, da povabite sindikate v podjetjih za skupno mizo, da pregledamo in uskladimo plačne sisteme v vaših podjetjih z inflacijo in ugotovimo kako se rešiti problema doplačil do minimalne plače.

Generalni sekretar                                                                                              Predsednik

   Ladi Rožič                                                                                                      Aleš Gostiša          

 

Nazadnje urejano na 0, 03.04.2022 14:30
Objavljeno v Novice

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2023 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by