uk1

Delavke in delavci Tuša nadaljujejo s pogajanji in pripravami na stavko

16 dec 2022 0 comment
(0 glasov)

Delavke in delavci Tuša nadaljujejo s pogajanji in pripravami na stavko

13. 12. 2022

V Sindikatu Tuš gremo naprej, so danes sporočili iz omenjenega sindikata. Po dogovoru na panožni ravni, ki so ga dosegli skupaj s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije (SDTS), katerega del so, nadaljujejo z aktivnostmi na ravni podjetja, kjer že dalj časa opozarjajo na vedno večje nezadovoljstvo zaposlenih. Zaradi kadrovske podhranjenosti so zaposleni vedno bolj obremenjeni, stalno jih premeščajo iz ene v drugo poslovalnico, povečuje se bolniška odsotnost in izčrpanost, kar v naslednjem koraku vodi v težje okvare zdravja in invalidnost, poudarjajo.

»Upravi smo zato prejšnji teden ponovno poslali zahteve, zaradi katerih smo množično podpisovali peticijo. Na zahteve smo opozarjali s protestnim shodom, s številnimi medijskimi objavami, z zbiranjem podpisov za stavko in s terenskimi akcijami. Naslednji korak je STAVKA. Stavkamo lahko vse delavke in delavci, ne glede nato ali smo članice sindikata ali ne. Pri tem opozarjamo, da stavkajočih ne sme nihče šikanirati ali diskriminirati, saj je izvedba stavke naša ustavna pravica, ki nam je nihče ne more odvzeti. Skupaj se zavzemamo za izboljšanje naših življenj in ne bomo se ustavili. Dovolj je garanja! Ne bomo več delali za tri ali štiri delavce! Dovolj je neprestanega premeščanja iz poslovalnice v poslovalnico in životarjenja iz meseca v mesec!«

Od podjetja zato zahtevajo, da sprejme naslednje zahteve, sicer bodo stavkali:

  • VIŠJE PLAČE: zahtevajo dvig osnovne plače, da ta ne bo manjša od zakonsko določene minimalne plače.
  • POVRAČILO STROŠKOV ZA PREHRANO MED DELOM: zagotoviti mora plačilo v višini 7,96 evra oziroma v višini zgornjega neobdavčenega zneska.
  • POLNE POTNE STROŠKE: zahtevajo, da se nadomestilo prevoza na delo in z dela dvigne na 100 odstotkov cene javnega prevoza. V primerih, ko ni mogoče uporabljati javnega prevoza, naj se delavkam in delavcem zagotovi kilometrino v višini zgornjega neobdavčenega zneska.
  • DVIG IN SPREMEMBA IZPLAČILA REGRESA ZA LETNI DOPUST: regres za letni dopust naj bo v celoti izplačan v denarni obliki, znašati pa mora vsaj 1400 evrov (najmanj 120 odstotkov minimalne plače), zahtevajo.
  • KONEC NEPRESTANEGA PREMEŠČANJA V ODDALJENE POSLOVALNICE: v pogodbi o zaposlitvi naj bosta določena konkretna poslovalnica in točen kraj opravljanja dela.
  • UREDITEV DELOVNEGA ČASA: priprava na delo in zaključevanje dela ter druga obdobja, ko je delavec oziroma delavka na razpolago delodajalcu (izobraževanje, usposabljanje ipd.), se morajo šteti v delovni čas.
  • DOSLEDNO EVIDENTIRANJE DELOVNEGA ČAS: delovni čas je treba evidentirati tako, da evidence ustrezajo dejanskemu stanju, ki zajema vsakršno prisotnost na delovnem mestu in druge delavčeve obveznosti. Vsaka minuta šteje, pravijo v Sindikatu Tuš.

Uprava se je na dopis odzvala in sindikat povabila na pogajalski sestanek, ki bo potekal v jutri, 14. decembra. Sindikat je že oblikoval stavkovni in pogajalski odbor. Odločitev kako naprej, bodo sprejeli skupaj, demokratično, z vsemi članicami in člani sindikata, takoj po sredinem sestanku.

»V sindikatu nas je že več kot 500, zbrali smo več kot 7000 podpisov pod peticijo na panožni ravni v potrditev zahtev in zdaj že več kot 1300 podpisov sodelavk in sodelavcev v Tušu za stavko (podpisi pa še prihajajo). Vse to kljub številnim pritiskom s strani poslovodij, ki marsikje kršijo ustavno pravico do sindikalnega organiziranja. Proti poslovodjem, ki bodo še naprej šikanirali sodelavke, ki se včlanijo v sindikat ali tiste, ki zbirajo podpise, bomo sprožili pravne in sodne postopke ter se jim kolektivno uprli,« še sporočajo.

Nazadnje urejano na 0, 16.12.2022 09:35
Objavljeno v AKTUALNO

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2024 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by