Natisni to stran

Karantena na domu – vam pripada nadomestilo?

26 jan 2022 0 comment
(0 glasov)

 

Karantena na domu je ukrep po interventni zakonodaji, ki omogoča delodajalcem, da dobijo povrnjeno nadomestilo plače. Tega izplačajo zaposlenim, ki jim je odrejena obvezna karantena.

Karantena na domu – delavcu pripada 80 % plače

Zaposleni, ki mu je odrejena karantena na domu in ne more opravljati dela od doma, je upravičen do prejema nadomestila. To je v višini 80 % osnove plače. Osnova je enaka povprečni mesečni plači za polni delovni čas v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Nadomestilo plače za karanteno in višjo silo ne sme biti nižje od minimalne plače. Prav tako je delavec upravičen do prejema nadomestila, če zaradi varstva otroka (ki obiskuje vrtec ali osnovno šolo do 5. razreda) z odrejeno karanteno, ne more opravljati dela po pogodbi o zaposlitvi. Delavec mora delodajalca, najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga, o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca.

Starši otrok, ki niso podali soglasja za samotestiranje otrok v šoli, niso upravičeni do nadomestila plače. Pri njih namreč niso izpolnjeni pogoji, ki bi opravičevali nastanek višje sile.

Karantena na domu – posebnosti pri različici omikron

Osebe, ki so bile v visoko rizičnem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo z različico omikron, morajo v obvezno karanteno, tudi če so cepljene in so okužbo s Covid-19 že prebolele. Za to različico namreč ne veljajo izjeme od karantene, razne če je oseba že prejela tretji, poživitveni odmerek cepiva.

Vir: Data d.o.o.

Objavljeno v Novice