Sobota 11 Julij 2020

 

Datum: 11. 6. 2020

 

JAVNO PISMO

Naslovnik: Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije

 

Spoštovani predsednik Vlade Janez Janša,

v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije spoštujemo vaš poziv k socialnemu dialogu ob pomembnem vprašanju nedeljskega zaprtja trgovin. V tem oziru smo dne 5. 6. 2020 od Trgovinske zbornice Slovenije prejeli poziv k podpisu dogovora o vodenju socialnega dialoga v trgovinski dejavnosti, katerega namen je zaustavitev postopka sprejema sprememb Zakona o trgovini. Za Sindikat delavcev trgovine Slovenije predlog Trgovinske zbornice Slovenije ni sprejemljiv, saj nakazuje na to, da se na področju obratovalnega časa ne naredi nobena sprememba, temveč̌ predlaga, da bi se o tem vprašanju pogovarjali šele po šestih mesecih. Prav zato zahtevamo, da se postopek obravnave Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini (EPA: 1156-VIII – predlog zakona), ki ga je v parlamentarno proceduro vložila stranka Levica s prvopodpisanim Luko Mescem in ki predvideva spremembo 8. člena Zakona o trgovini (Ur. l. RS, št. 24/08 in 47/15), nadaljuje nemoteno.

Vprašanje obratovalnega časa trgovin, dela ob nedeljah in dela prostih dnevih že leta buri mnenje slovenske javnosti, a se Zakon o trgovini (ZT-1) v zadnjih 12 letih ni bistveno spremenil. Ob tem vas vljudno prosim, da nam obrazložite, kako je mogoče, da se rezultat referenduma o zaprtju trgovin ob nedeljah iz leta 2003 ni nikoli udejanjil? Zakaj v Sloveniji ne spoštujemo volje ljudstva, ampak podlegamo interesom kapitala?

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) smo s Centrom za družbene raziskave (CEDRA) v maju 2020 izvedli spletno anketo o mnenju delavk in delavcev v maloprodaji, ki razkriva, da kar 98 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. 95 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, četudi to pomeni manjši mesečni zaslužek, saj izjemno hude delovne obremenitve ne odtehta noben denar.

Prav tako je potrebno razumeti, da upadu prometa v trgovinski dejavnosti primarno botruje upad prometa avtomobilske industrije, pri čemer so specializirane prodajalne z motornimi vozili ob nedeljah in praznikih že tradicionalno zaprte. Realni prihodek od prodaje živil se je v obdobju od januarja do aprila 2020 glede na enako obdobje leta 2019 pravzaprav povišal realno za 1,8 %. Potrošniki se danes normalno vračajo v trgovine in ob tem se ne pritožujejo nad zaprtimi trgovinami ob nedeljah. Kje torej leži resnica?

Prav tako so številni trgovci in trgovke zaradi zlorabe sistema neenakomerne razporeditve delovnega časa s strani delodajalcev primorani v delo, ki presega 40 ur na teden. Redno zaposlenih v trgovinski dejavnosti primanjkuje, zato delodajalci te nadomeščajo s študentskim delom in agencijskimi delavci. Delodajalci si na ta način zagotovijo spoštovanje zakonodaje, a za kakšno ceno in na čigav račun?

Poslano predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janšu in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

 

Generalni sekretar

Ladi Rožič

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.