Ponedeljek 6 April 2020

JAVNO PISMO

Naslovnik: Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Spoštovani minister Počivalšek,

v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zahtevamo javni odgovor na naša vprašanja, saj po vašem včerajšnjem javnem nastopu na TV SLO 1 opažamo, da nas ne jemljete kot relevantnega sogovornika v teh težkih časih, pri čemer se tudi mi borimo za dobrobit celotnega trgovinskega sistema. Zahtevamo torej vključitev Sindikata delavcev trgovine Slovenije, ki je edini reprezentativni sindikat za trgovinsko dejavnost v RS, v pripravo ukrepov vezanih na trgovinsko dejavnost.

Po pogovorih z nekaterimi delodajalci, med njimi vodje na najvišjih nivojih, ugotavljamo, da se v trgovinah prižiga rdeči alarm pred nevzdržnostjo ohranjanja delujočega poslovnega procesa. Že danes v trgovinah delujejo večinoma v eni izmeni, saj se soočajo s številnimi bolniškimi odsotnostmi in pomanjkanjem kadra za oblikovanje dvojnih izmen. Kljub iskanju kadrovskih rešitev s strani delodajalcev, pa smo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije prepričani, da ga v Sloveniji ni junaka, ki bo danes podpisal novo delovno pogodbo za delo na blagajnah v tako rizičnih razmerah in ob tako nizkih plačah, kot jih trenutno prejemajo trgovci po Sloveniji. Medtem ko si najvišji člani vlade dvigujete plače, so te v trgovinski dejavnosti ostale na enakem nivoju oz. je zgolj dobra volja delodajalcev tista, ki odloča, za kakšen znesek naj delajo trgovci.[i]

Prosimo, pojasnite nam, kaj bomo storili, če naša prva bojna linija v trgovinah zboli, in bomo zelo hitro začeli zapirati posamezne trgovinske enote? Ima Slovenja krizni načrt za takšno situacijo?

Odlok, ki ste ga sprejeli, narekuje minimalni obratovalni čas od 8. ure do 20. ure.

Prosim, pojasnite nam, kako naj delodajalci zagotovijo dovolj kadra in pri tem ne prekršijo čisto vseh določil trenutno veljavnega Zakona o delovnih razmerjih ter določil iz kolektivne pogodbe v trgovinski dejavnosti? Verjamemo, da bodo tudi delodajalci pritrdili, da je posel ob obstoječi vladni zahtevi po enotnem urniku za vso državo nemogoče organizirati.

Predlagamo, da se odpiralni čas določi ločeno po krajih, skladno z gostoto prebivalstva v določenem kraju v Sloveniji. Delovanje do 18. ure pa je prav tako v dani situaciji povsem razumno. Nesmiselno je namreč, da bi bila denimo trgovina v Dolenji vasi, ki v seštevku nima niti 400 prebivalcev, odprta po minimalno določenem odpiralnem času od 8. ure do 20. ure. Zahtevamo logične ukrepe, ki bodo v dobrobit širše populacije in ne bodo pisani samo za večja mesta. Sicer pa nam prosim pojasnite, zakaj bi trgovina, ki je imela v nekriznih razmerah krajši odpiralni čas, danes morala podaljšati odpiralni čas? Ukrep prinaša samo nadure in dodatni stres za zaposlene v takšnih trgovinah, pa tudi dodatno breme za delodajalce, ki se v danih okoliščinah vendarle trudijo zagotoviti vzdržen sistem. Nekatere delodajalce gre namreč pohvaliti, saj se resnično trudijo zaščititi svoje zaposlene, a brez pomoči države jim ne bo uspelo, zato zahtevamo ukrepanje. To pa naj bo vezano na razumske odločitve, saj sprejeti odlok dokazuje, da sami s trenutnim stanjem v trgovinah sploh niste seznanjeni.

V ukrepu pa vsekakor pozdravljamo zaprtje trgovin ob nedeljah, prav tako prednostni vstop v trgovino za ranljive ciljne skupine v določenem časovnem razponu. Zahtevamo pa, da se pri sprejemanju vseh odločitev za trgovinsko dejavnost posvetujete tudi s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije, ki je edini reprezentativni sindikat za trgovinsko dejavnost v RS. Na dnevni ravni namreč spremljamo situacijo v državi, saj se na nas obračajo tako nižji kadri v trgovinski dejavnosti kot tudi poslovodje in celo delodajalci. Poznamo situacijo na terenu in pripravljeni smo na konstruktiven dialog.

Prvenstveno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zavzemamo za varovanje zdravja zaposlenih v trgovinski dejavnosti in zdravja sodržavljanov. Prav tako s tem zagotavljamo nemoteno oskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za vse nas.

Poslano v ukrepanje na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, Inšpektoratu RS za delo, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, zainteresirani javnosti in medijem.

Priloga dopisu: Sporočilo za javnost z dne 19. 3. 2020 z navedbo zahtevanih ukrepov in dodatno pojasnilo sporočilu za javnost z dne 19. 3. 2020.

Generalni sekretar

Ladi Rožič

[i] Pojasnilo in zahteva po obrazložitvi:

Vaše plače se gibajo med 62. in 64. plačnim razredom, premier Janez Janša pa je za vse določil najvišji možni razred, in sicer 5200 evrov bruto na mesec. Podobna logika tudi pri državnih sekretarjih. Njihove plače so uvrščene med 59. in 61. plačni razred, vlada pa je odločila, da bodo vsi v najvišjem razredu, kar na mesec nanese 4600 evrov bruto. Številni zaposleni v trgovinski dejavnosti pa danes še vedno prejemajo minimalno plačo. Prosimo za pojasnilo, zakaj ste vi toliko več vredni od vseh zaposlenih v trgovinski dejavnosti, pa tudi zaposlenih v drugih sektorjih, ki danes junaško skrbijo za delovanje kritične infrastrukture v teh kriznih časih?

Attachments:
Download this file (19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi-pojasnilo.pdf)19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi-pojasnilo.pdf[ ]108 Kb14 Downloads
Download this file (19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi.pdf)19-03-2020-SDTS-koronavirus_ukrepi.pdf[ ]125 Kb10 Downloads