Ponedeljek 6 April 2020

KRŠITVE V DROGERIJAH - KORONAVIRUS

Spoštovani,

Vlada Republike Slovenije je 16. 3. 2020 v svojih pojasnilih k Odloku o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji zapisala, da drogerije niso določene kot izjema v prvem odstavku 2. člena odloka. V tem oziru te ne smejo neposredno ponujati blaga potrošnikom, lahko pa ponujajo prodajo na daljavo. Kljub temu smo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zaznali številne kršitve.

Kljub jasno zapisani prepovedi nekatere drogerije nadaljujejo z obratovanjem po spremenjenem delovnem času ali celo po ustaljenih tirnicah. Takšno ravnanje smo zaznali v uradni komunikaciji Tuš Drogerij in prodajaln dm, medtem ko predvidevamo, da drogerije Mueller normalno nadaljujejo z obratovanjem po ustaljeni praksi, saj dne 17. 3. 2020 do 17. ure obvestil o zaprtju ali spremenjenem delovnem času na spletni strani še nismo zaznali.

Na Sindikat delavcev trgovine Slovenije dnevno prejemamo številna pisma in klice članov, ki ogorčeni poročajo o pritiskih delodajalcev in neprimerni zaščiti, ki jim jo zagotavljajo delodajalci. Zaposleni prihajajo na delovna mesta v strahu tako pred izgubo službe kot tudi pred nevarnostjo virusa COVID-19, in to za enako minimalno plačilo kot v času pred izbruhom koronavirusa.

Naj ob tem poudarimo še, da v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije podpiramo, da je zaščitna oprema primarno porazdeljena v zdravstveni sistem, se pa nikakor ne strinjamo s pojasnilom predsednika vlade Janeza Janše, da so vprašanja o zaščiti zaposlenih v trgovini v tem trenutku prepozna, kot je to zagovarjal na današnji novinarski konferenci. Prav tako ni utemeljeno, da z odloki ne bi uspeli rešiti vsaj nekaterih drugih izzivov, s katerimi se te dni spopadajo zaposleni v trgovinah, kot so vzpostavitev varovalnega sistema pred vstopi v trgovine, sistem zagotavljanja varnostne razdalje med kupci in uradna omejitev odpiralnega časa trgovin. Ob tem pa toplo pozdravljamo napovedan ukrep Ministrstva za zdravje glede izvzema iz delovnih procesov tistih, ki so najbolj izpostavljeni, npr. kroničnih bolnikov. Ohranjamo tudi zahtevo po uredbi glede predpisane zaščitne opreme, ki jo morajo delodajalci zagotoviti zaposlenim v trgovinski dejavnosti.

Prvenstveno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije tako zavzemamo za varovanje zdravja zaposlenih v trgovinski dejavnosti in sodržavljanov.

Prav tako pozivamo Vlado RS, da čim prej sprejme Zakon o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače (ZIUPNP), saj delavke in delavci nočejo ostajati doma zaradi izrednih razmer z nadomestilom v višini polovice plače. To namreč ne omogoča preživetja niti pokritja stanovanjskih in potrošniških kreditov. Predlagamo tudi, da se za mesece trajanja interventnih ukrepov vzpostavi moratorij na plačevanje kreditov.

Poslano v ukrepanje Vladi Republike Slovenije in v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

Ladi Rožič, generalni sekretar

Attachments:
Download this file (KRSITVE_DROGERIJE-koronavirus.pdf)KRSITVE_DROGERIJE-koronavirus.pdf[ ]111 Kb40 Downloads