Ponedeljek 6 April 2020

 

Datum: 16. 3. 2020

 

 

POZIV VLADI K ZAOSTRITVI UKREPOV V SLOVENSKIH TRGOVINAH

 

Vlada je 15. 3. 2020 sprejela odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki pa v svojem bistvu navaja kar nekaj izjem. V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ukrepe Vlade pozdravljamo, pričakovali pa smo, da bodo ukrepi bolje definirani in da bo za navedene izjeme bolj natančno zapisano, kako naj delodajalci in zaposleni ravnajo, da ne bo prihajalo do širjenja koronavirusa v trgovinah. V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zato pozivamo Vlado k dopolnitvi odloka v čim krajšem možnem času.

Skladno z navedenim v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pozivamo vlado k sprejetju naslednjih dodatnih ukrepov:

  1. Odlok naj se dopolni z zahtevo po vzpostavitvi varnostnega sistema pred vstopom v trgovine, saj je trenutna situacija za zaposlene neobvladljiva in hkrati nevarna za širšo slovensko javnost. Varnostni sistem naj zagotovi, da v trgovine vstopa le omejeno število oseb hkrati, ostali prebivalci pa naj v kulturni vrsti z razdaljo do 1,5 m med seboj, pod nadzorom policije, vojske, civilne zaščite ali drugih pristojnih organov, čakajo pred trgovino. Sedaj je to prepuščeno pravnim osebam in varnostnim službam, če jih pravne osebe sploh imajo.

  2. Odlok naj se dopolni s pravili ravnanja ob vstopu v trgovine (predpisana higiena za državljane, ki vstopajo v trgovine z obvezno uporabo razkužilnih točk) in pred blagajnami, da bodo na tleh oznake, kje naj stoji naslednji kupec, z namenom določitve primerne oddaljenosti med kupci. Prav tako naj se omogoči mehanska zaščita zaposlenih na blagajnah s pleksisteklom (zaščita blagajn).

  3. Odlok naj se dopolni s pravili glede zaščitne opreme, ki jo morajo delodajalci zagotoviti zaposlenim v trgovinski dejavnosti.

  4. Dodatno predlagajo tudi ukrep z omejitvijo odpiralnega časa ob nedeljah.

»NIJZ je podal izjavo, da prodajalke na blagajni niso tako ogrožene, da bi morale uporabljati plastične maske, ker se le-te po dveh urah zmočijo in so neuporabne. Če pogledamo, kako so to reševali drugod, npr. na Kitajskem, kjer so bile maske zapovedane, ta teza ne vzdrži, saj en zaposleni lahko okuži vse stranke ter sodelavce in sodelavke,« opozarja Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije. »Zahtevamo torej strožje ukrepe, uvedbo glob in striktni nadzor pristojnih inštitucij nad stanjem, ki se odvija v trgovinski dejavnosti, saj je nastala situacija ogrožajoča za vse državljane Republike Slovenije,« še dodaja.

Prvenstveno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije tako zavzemamo za varovanje zdravja zaposlenih v trgovinski dejavnosti in sodržavljanov.

Prav tako pozivamo Vlado RS, da čim prej sprejme Zakon o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače (ZIUPNP), saj delavke in delavci nočejo ostajati doma zaradi izrednih razmer z nadomestilom v višini polovice plače. To namreč ne omogoča preživetja niti pokritja stanovanjskih in potrošniških kreditov. Predlagamo tudi, da se za mesece trajanja interventnih ukrepov vzpostavi moratorij na plačevanje kreditov.

  

Poslano v ukrepanje Vladi Republike Slovenije in v vednost Državnemu zboru RS, Državnemu svetu RS, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

Generalni sekretar

Ladi Rožič

 

 

 

Attachments:
Download this file (POZIV-K-DOPOLNITVI-ODLOKA-koronavirus (002).pdf)POZIV-K-DOPOLNITVI-ODLOKA-koronavirus (002).pdf[ ]135 Kb16 Downloads

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.