Petek 19 Oktober 2018

index

Sporočilo za javnost

Anketa Sindikata delavcev trgovine Slovenije o zadovoljstvu delavcev v trgovinski dejavnosti

Ljubljana, 20.6.2018. Sindikat delavcev trgovine Slovenije je med svojimi člani v maju izvedel anketo o zadovoljstvu delavcev v trgovinski dejavnosti, prav tako pa je povratne informacije o stanju v podjetjih aktivno zbiral na zborih delavcev v aprilu in maju.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) ugotavljajo, da se je zaradi minule finančne krize kakor tudi zaradi sprememb zakona o trgovini, ki je dereguliral poklic prodajalcev in trgovinskih poslovodji, bistveno spremenila struktura zaposlenih v zadnjih letih. Zmanjšalo se je namreč število zaposlenih v dejavnosti trgovine, ki so postali preobremenjeni. Aktualna kolektivna pogodba, ki se izteka konec letošnjega leta, ne zadostuje več zahtevam delavcem v trgovinski dejavnosti, prav zato je določena določila potrebno ponovno opredeliti in slediti potrebam delavcev.

SDTS je pri zbiranju zahtev delavcev prisluhnil vsem svojim članom, ob tem pa zbral več kot 4.000 odgovorov na različna pereča vprašanja, med pomembnejšimi tudi zadovoljstvo z aktualnim plačilom in pripravljenost na stavko.

97 % anketirancev podpira stavko, če se stanje v trgovinski dejavnosti ne bo izboljšalo

Po podatkih ankete SDTS o zadovoljstvu s plačami v dejavnosti trgovine Slovenije, kar 68 % anketirancev meni, da je zelo nezadovoljnih s plačilom, ki ga prejemajo za opravljeno delo. 64 % anketirancev pravi, da višina njihovega mesečnega neto prejemka (brez malice in prevoza) znaša med 600 EUR in 750 EUR, 24 % jih poroča znesku, ki je nižji od 600 EUR, le 9 % jih poroča o mesečne neto prejemku med 750 EUR in 900 EUR in samo 2 % anketirancev jih poroča o znesku nad 900 EUR. Delavci tako ostajajo nezadovoljni in razmišljajo o stavki. 97 % anketirancev jih poroča, da bi podprlo stavko, katere namen bi bilo povišanje plač v dejavnosti trgovine in kar 78 % bi se te stavke udeležili, če bi jim delodajalci to omogočili.

Terenske povratne informacije so dodatno pokazale, da delavci cenijo dosežek SDTS, ki od 1. januarjem letos ureja delo ob nedeljah in praznikih, obenem pa opozarjajo na zlorabe dogovora med delodajalci. SDTS si prav zato prizadeva k pravilni opredelitvi izjem, ki bodo uredile vsa področja dela v tem sektorju in omogočile, da tudi trgovinski delavci uživajo v zasluženem počitku ob praznikih. SDTS je prav tako uredil povišano plačilo dela ob nedeljah in praznikih, ki je dolgo časa ostajalo neurejeno področje znotraj trgovinske dejavnosti. Več o dogovoru na spletni strani SDTS.

Spremembe se dogajajo, a prepočasi, ob tem pa nezadovoljstvo v vrstah delavcev hitro narašča. SDTS je zgolj v letošnjem letu obravnaval kar 151 prijavljenih kršitev delodajalcev in zoper te tudi ukrepal. Zahteve za boljše delovno okolje bodo vsekakor vodile v stavko, če nova kolektivna pogodba ne bo prinesla znatnih sprememb.

Vse pomembnejša vloga socialnega sklada SDTS za širšo solidarnost med člani

Nove spremembe so nujno potrebne in to dokazuje tudi vse pomembnejša vloga socialnega sklada SDTS za širšo solidarnost med člani. Pristojni organi SDTS svojim članom vsakoletno namenjajo solidarnostno pomoč, ki izvira iz naslova članarin. V minulem letu je SDTS prejel kar 73 vlog, izplačila solidarnostnih pomoči pa so v skupnem seštevku znašala kar 12.730 €, in sicer 58 članom. Razlogi za dodelitev solidarnostne in pomoči v letu 2017 so bili stečaj podjetja KGZ Krpan Cerknica, daljša bolniška odsotnost z delovnega mesta (bolezen ali poškodba), smrt v družini ali smrt člana, elementarne nesreče, samohranilci in samohranilke v težkem finančnem položaju, ločitev ali rop – vlom.

V priponki lahko pregledate tudi zbirko medijskih objav, ki se nanašajo na objavljeno sporočilo za javnost.

Attachments:
Download this file (Zbirka medijskih objav.pdf)Zbirka medijskih objav.pdf[ ]7421 Kb71 Downloads