Nedelja 12 Julij 2020

delov

Datum: 6.9.2017

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Nekaj povsem normalnega in za določene sloje v naši družbi povsem razumljivega je, da so prodajalne odprte 24 ur na dan od ponedeljka do vključno nedelje. Ljudje postajamo čedalje bolj sebični in se oziramo le za lastnimi ugodnostmi. Ne oziramo se na težave soljudi, tako dolgo, dokler to ne prizadene nas.

Odpiralni čas v trgovinah je povsem brez omejitev, še celo več, nove trgovske verige, ki prihajajo iz držav, kjer je delo ob nedeljah prepovedano, prakso nedeljskega dela širijo tudi na neživilski program.

Kako je z zaposlenimi in ali jim je omogočen zakonsko dovoljeni počitek, ali so primerno plačani, pa ne zanima nikogar. Zato delo v trgovini postaja človeka nevredno. Delodajalcem in Cerarjevi vladi je uspelo povsem razvrednotiti poklic prodajalec, v bistvu so z deregulacijo poklica uspeli razvrednotiti znanje in spretnosti v enem od najstarejših poklicev na svetu. Vse normalne države imajo poklic prodajalec certificiran, če že ne reguliran, pri nas pa gremo po poti popolnega neoliberalizma. Da pa to ob nesprejemljivi in izredno nizki ceni dela za ta poklic ni dovolj, so pohlepni lastniki trgovskih verig poiskali še zadnjo možnost, kako si popolnoma podrediti zaposlene.

Spoznali so, da je mogoče zaradi nedorečene slovenske zakonodaje imeti delavce na razpolago kar 24 ur na dan in ne 40 ur na teden oziroma kot je veljalo v časih, ko so delali naši starši: 8 ur dela, 8 ur počitka in 8 ur spanja.

V povprečju dela slovenski prodajalec 45 ur na teden. Samo v 39 podjetjih je bilo, na podlagi naših podatkov, v letu 2016 izvršenih 1.300.000 presežnih in izplačanih ur v okviru neenakomernega delovnega časa. Nikogar ne zanima, da so vrtci odprti le do 16. oziroma 17. ure in sicer od ponedeljka do petke. Nikogar ne zanima, da ob vikendih ni rednih avtobusnih linij in nenazadnje nikogar ne zanima, da so tudi prodajalke mame in prodajalci očetje.

Bolj kot očitno je, da v slovenski trgovini primanjkuje na tisoče delavcev. Vendar, to ni problem delodajalcev ampak očitno le Sindikata delavcev trgovine Slovenije in na žalost nemočne inšpekcije za delo.

Republika Slovenija je ratificirala evropsko direktivo št. 2000/34/EC, kakor tudi evropsko socialno listino, v kateri naj bi imeli delavci pravico do minimalnega tedenskega počitka, praviloma ob nedeljah. Torej, po evropski socialni listini naj bi bil dan počitka v tednu praviloma tisti, na katerega delavci po tradiciji, ne delajo. V SLOVENIJI JE TO NEDELJA.

O prepovedi dela ob nedeljah smo se državljani Republike Slovenije že odločali v septembra leta 2003 na predhodnem zakonodajnem referendumu in sicer smo takrat podprli referendumsko vprašanje, ki je glasilo: Ali ste zato, da se v predlogu sprememb zakona o trgovini določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ 10 nedelj v letu razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev.

Državljanke in državljani Republike Slovenije so takrat podprli zahteve prodajalk in prodajalcev, da se nedeljsko delo ukine, vendar je Državni zbor na podlagi takratne zakonodaje izigral voljo državljanov Slovenije in ni upošteval referendumske volje ljudi. Sedaj, po 14 letih se ponovno na nas obrača vedno več ljudi in nas poziva, da dosežemo zaprtje prodajaln ob nedeljah, s čimer bi zaposlenim v dejavnosti trgovine omogočili človeka dostojno življenje in zakonsko določen počitek. Zaradi spremenjene zakonodaje (potrditev referenduma je sedaj za državo obvezujoče) je onemogočeno ponovno izigravanje, zato smo prepričani, da bodo tokrat naša prizadevanja obrodila sadove.

Z namenom usmeritve pri ureditvi te problematike in naših nadaljnjih aktivnosti, se z dvema vprašanjema, ki opredeljujeta ureditev te problematike, obračamo na državljane RS s prošnjo, da s klikom na kratko anketo odgovorite in izrazite vaše mnenje o delu ob nedeljah in sicer:

1. Ali ste zato, da so prodajalne ob nedeljah zaprte?

2. Ali ste zato, da se v predlogu sprememb zakona o trgovini določi, da so prodajalne za nujne življenjske artikle odprte največ 10 nedelj v letu razen bencinskih servisov, prodajaln v bolnišnicah, hotelih na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah, z omejeno površino, ki so lahko odprte brez omejitev.

Generalni sekretar

       Ladi Rožič

 

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.