Četrtek 4 Junij 2020

SPOROČILO ZA JAVNOST OB PROCESU PRODAJE MERCATORJA

V petek, 14. junija je v Ljubljani Agrokor podpisal pogodbo o nakupu 53,12-odstotnega deleža Mercatorja. Agrokor bo po razpoložljivih podatkih odštel za delnico Mercatorja 120 evrov; po tej ceni je Mercator vreden 452 milijonov evrov, konzorcij prodajalcev (banke in Pivovarna Laško) pa bo za svoj večinski delež iztržil 240 milijonov evrov.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikatu delavcev trgovine Slovenije smo že večkrat javno izrazili nasprotovanje in veliko zaskrbljenost nad nepreglednim postopkom prodaje Mercatorja brez konkretnih finančnih zagotovil.

Ob zadnjih dogodkih v zvezi s prodajo se na žalost naše skrbi že udejanjajo. Agrokor je podjetje, ki ima po javno dostopnih podatkih 3,2 milijarde EUR poslovnih in finančnih obveznosti. Ob tem podatku se upravičeno sprašujemo, ali je konzorcij prodajalcev poslovnega sistema Mercator, v katerem je med drugim tudi Nova Ljubljanska banka (NLB), ki je pred kratkim na precej netransparenten način dobila nov nadzorni svet, potegnil pravilno potezo.

Še kako utemeljeno se namreč bojimo scenarija, da si bo Agrokor z nakupom Mercatorja omogočil preživetje na račun Mercatorja.

Prav tako še vedno ostajajo odprta izjemno pomembna vprašanja, kako se bodo zavarovala delovna mesta v poslovnem sistemu Mercator; kako bo zavarovana lokalna dobaviteljska veriga; kako je zavarovana situacija glede preprečitve selitve podjetja v tujino. In še bil lahko naštevali odprta vprašanja. Da bi se na vsa ta vprašanja čim bolje odgovorilo, je Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) zahteval, da se med lastniki (prodajnim konzorcijem), upravo in sindikatom Mercatorja podpiše sporazum, s katerim se pri prodaji podjetja zagotavlja sledeče:

-          kupec si bo prizadeval za dolgoročni razvoj Mercator d.d.,

-          kupec bo ohranil blagovno znamko Mercator d.d.,

-          kupec bo ohranil sedež podjetja v Sloveniji,

-          kupec bo ohranil proizvodnjo in prodajo na obstoječih lokacijah,

-          kupec bo investicijsko vlagal v posodobitev proizvodnje in nove  programe,

-          vsa kadrovska vprašanja pa bo reševal dogovorno s sindikatom z namenom ohranitve čim večjega števila delovnih mest.

Žal do podpisa tega sporazuma ni prišlo, dobili smo le določena ustna zagotovila, kar pa je odločno premalo.

Cilji bi morali biti opredeljeni že v pogajanjih, zato je SDTS želel opredeliti tudi primere, v katerih bi zaradi prevzema ali prodaje podjetja prišlo do presežnih delavcev. SDTS se zaveda, da v kolikor je kupec iz iste branže, bo verjetno zaradi sinergij določena delovna mesta ukinil zato želi, da se uveljavijo naslednje zaveze:

1. 1.Presežnim delavcem je potrebno zagotoviti primerne odpravnine,
  2. 2.O časovni veljavnosti podjetniških kolektivnih pogodb,
  3. 3.O načinih izvajanja varnosti in zdravja pri delu,
  4. 4.O počitniških kapacitetah,
  5. 5.O višini plač za naslednjih 5 let (način usklajevanja plač z inflacijo) itd.

Seveda pa bi bilo potrebno opredeliti tudi časovne zaveze.

Vsi ti podatki in odprta vprašanja nas vodijo v prepričanje, da je tovrsten način prodaje Mercatorja neustrezen in škodljiv tako za položaj delavk in delavcev v poslovnem sistemu Mercator kot tudi za dejavnost trgovine in živilsko predelovalne industrije.

Ob tem pa se seveda odpira vprašanje, zakaj je kljub temu prišlo do tovrstne prodaje.

Prav zaradi vseh teh vprašanj pozivamo odgovorne preiskovalne organe, med njimi Nacionalni preiskovalni urad in Komisijo za preprečevanje korupcije, da nemudoma sproži postopke, s katerimi se bo ugotovilo kakršne koli nepravilnosti in elementi koruptivnosti v tem postopku prodaje.

Na ZSSS in SDTS bomo budno spremljali vsak korak prodajnega postopka in tudi ustrezno ukrepali.

Predsednik ZSSS                                                                               Sekretar SDTS

Mag. Dušan Semolič                                                                           Ladi Rožič