Četrtek 6 Avgust 2020

 

POZIV SINDIKATA DELAVCEV TRGOVINE SLOVENIJE (SDTS) SVOJIM ČLANOM IN VSEM DELAVKAM TER DELAVCEM V SLOVENIJI

 

NE GREMO VEČ NAZAJ!

Delavke in delavci,

vlada je včeraj, 23. julija 2020, odpravila prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Pandemija koronavirusa nam je prinesla en prost dan v tednu, ki smo ga lahko v tem nadvse stresnem obdobju vnaprej načrtovali in preživljali na način, ki ustreza nam in ne našim šefom. Včeraj nam je vlada to možnost vzela. Že prihodnjo nedeljo bomo trgovke in trgovci ponovno na delovnih mestih kljub temu, da smo jasno izrazili naše stališče in želje. Anketa je pokazala, da nas kar 98 % podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, 95 % nas vztraja pri zaprtju trgovin ob nedeljah, ne glede na zmanjšanje mesečnega dohodka. Podobne rezultate je pokazala tudi anketa enega od trgovskih podjetij.

Dejstvo je, da se politične stranke in vlade ne menijo prav zares za usodo delovnih ljudi. Raje popuščajo interesom kapitala, ki zahteva, da smo mu delavke in delavci ves čas na razpolago. Dokler bomo tudi sami tako popuščali, se ne bo nič spremenilo na bolje. Tudi položaj nas, trgovk in trgovcev, je iz leta v leto slabši. Desetletja tečejo in mi, ki komaj živimo od svojega dela, delamo pod vse večjimi pritiski in čedalje več. Ob tem je naš čas z vsakim dnem vreden manj in manj. V času epidemije so nas vsi trepljali po ramenih in govorili: saj zmorete za skupno dobro. Kljub težkim razmeram smo zmogli, a zdaj se vse vrača v stare tirnice. To je torej zahvala, ki je bomo deležni? Dovolj nam je! Tega ne bomo dovolili! Čas je, da zapremo trgovine ob nedeljah in gremo naprej!

Veliko je stvari, ki jih je treba spremeniti. Nekje je treba začeti. In začeti je treba na edini način, ki lahko stvari spremeni – stopiti moramo skupaj. Postaviti je treba meje. Danes jo postavljamo mi, trgovke in trgovci, jutri jo bomo pomagali postaviti drugim. Medicinskemu osebju, učiteljem in učiteljicam, ko se bodo nanje spet spravili z varčevalnimi ukrepi. Gradbincem, ko jih bodo spet metali na cesto brez plačila. Delavcem in delavkam v tovarnah, ko jih bodo odpuščali in jim grozili, da bodo proizvodnjo preselili v kraje, kjer so plače še nižje in ljudstvo še bolj upognjeno.

Dovolj je! Dovolj je kravjih kupčij v parlamentu. Dovolj je vladnega sprenevedanja. Dovolj je popuščanja interesom kapitala. Vzeti nam hočejo naš čas, mi pa ga ne damo! Ne bomo več prosjačili! Ne bomo več stopili koraka nazaj! Naredimo korak naprej in zaprimo trgovine ob nedeljah. Uspelo nam bo, če stopimo skupaj. Podprite nas. Začnimo z nedeljami in nadaljujmo na drugih področjih. Zdaj se ne smemo več ustaviti!

Zato vas pozivamo, da nas podprete, se pridružite sindikatu, in skupaj z nami zahtevate zaprtje trgovin ob nedeljah!

KAJ LAHKO NAREDIMO?

 

1. Povejte sodelavcem in sodelavkam, da kljub temu, da so nekatere stranke v parlamentu izneverile ljudstvo, ne odstopamo od naših zahtev.

2. Pišite parlamentarnim strankam in vsem poslancem o njihovem mnenju glede dela v nedeljo in vaših pričakovanjih, da bodo septembra podprli zakon, kakršen je bil dogovorjen na seji Odbora za gospodarstvo v sredo, 15. 7. 2020.

3. Delite na Facebooku in drugih družbenih omrežjih objave v medijih in posnetek novinarske konference sindikata ter izrazite svojo podporo.

4. Pišite in osebno nagovorite svoje sodelavke, sodelavce, sosede, kolege, znance, ki delajo v trgovini, in jih povabite v sindikat, kajti le skupaj bomo lahko s trudom nadaljevali za izboljšanje družbenega standarda za vse.

5. Skličite sodelavke, sodelavce in zainteresirane trgovke oz. trgovce na sestanek in nas obvestite na tel. 01 / 434 12 53 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate." target="_blank">SDTS@sindikat-zsss.si, da se dobimo in skupaj izberemo pot, kako naprej vse do sprejetje zakona!

 

PRIDRUŽITE SE NAM, SAJ SMO SKUPAJ MOČNEJŠI: 

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)

Telefon: 01 / 434 12 53 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate." target="_blank">SDTS@sindikat-zsss.si

www.sindikat-sdts.si

 

Izjava Ladija Rožiča, generalnega sekretarja Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) ob sprostitvi vladnega ukrepa, ki je določal minimalni obratovalni čas prodajaln z živili in prepovedoval obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh

Novinarska-pred DZ_skupna

 

 

Datum: 15. 7. 2020

 

ODLOČEVALCI NAJ PRISLUHNEJO LJUDEM, NE KAPITALU

Danes, 15. 7. 2020, poteka 23. nujna seja Odbora za gospodarstvo. Glavna točka dnevnega reda seje je druga obravnava Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini (ZT-1B), katerega cilj je dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah. Podporo predlogu zakona so že javno izrazili številni sindikati po Sloveniji, predstavniki trgovk in trgovcev, pa tudi številne poslanke in poslanci. Med njimi Luka Mesec, vodja poslanske skupine Levica, ki je pred sejo dejal, da s podporo predlogu zakona v 21. stoletju ne bomo ostali zgolj delavci in potrošniki, temveč predvsem ljudje.

Pred pričektom seje so trgovinske delavke in delavci skupaj z generalnim sekretarjem Sindikata trgovine Slovenije Ladijem Rožičem predstavili izzive, s katerimi se soočajo pri delu, predvsem pa nezadovoljstvo s trenutno ureditvijo dela ob nedeljah in praznikih ter zlorabo sistema neenakomerne razporeditve delovnega časa s strani delodajalcev. Ob tem so opozorili na minimalno dodatno plačilo za delo ob nedeljah, ki ne odtehta stresa in nezmožnosti upravljanja lastnega prostega časa.

Minimalno plačilo za nedelje

Damjana Ajd iz Sindikata Spar Slovenija opozarja na pomen prostega časa, ki ga ne odtehta noben denar: »Nedeljsko plačilo se ob koncu meseca pozna le minimalno pri sicer že tako nizkih plačah. Za ta minimalen znesek pa se od nas zahteva, da svoje zasebno življenje povsem prilagodimo interesom kapitala. S tem se zaposleni v trgovini ne strinjamo in zato danes pozivamo odločevalce k odgovornim odločitvam in sprejetju predlaganega zakona. V obdobju korone smo delali, izpostavljali sebe in družino. Nismo imeli prostega časa. Tudi če ponudite več denarja za nedeljo, ne bomo delali in popustili pritiskom. Ne boste nas kupili, saj si želimo in zaslužimo boljše življenje.« Marko Primožič iz Sindikata Montecristo Modiana pritrjuje in dodaja: »Zaposleni imajo doma družino, vrtčevske ali šolajoče otroke. Zaradi neenakomerne razporeditve delovnega časa smo zaposleni v trgovini pogosto prosti takrat, ko so naši bljižnji v službah oz. otroci v šoli, med vikendi pa odhajamo v službo. Če si za vikend prost enkrat na dva, tri mesece potem z njimi ne moreš kakovostno izkoristiti prostega časa.« Življenjski standard zaposlenih v trgovini je zelo nizek, dodaja Teja Korbar iz Sindikata delavcev PS Mercator: »Ljudjem bi morali dati prednost pred dobički. Interesi kapitala ne smejo preglasiti nas delavcev, ki smo v času krize dokazali, da lahko delamo pod zelo težkimi pogoji. Zasebne interese ves čas podrejamo pritiskom delodajalcev, vendar si tudi mi zaslužimo tisti en prost dan v tednu, ki ga lahko preživimo s svojo družino, s svojimi najbljižnjimi.«

Odpuščanja kjub premalo zaposlenih?

Tjaša Kozole iz Sindikata Lidl Slovenija opozarja, da je v trgovini danes premalo zaposlenih: »Zaposlenih primanjkuje, tisti ki delajo, pa so podvrženi pritiskom, stresu in izjemno napornim urnikom. Medtem ko trgovka ali trgovec polni police se že nabira vrsta pri oddelku za kruh, istočasno pa dobi poziv, da naj odpre novo blagajno pri izhodu. Odpuščanja se od takem delavniku zdijo zelo nerealna šala.« Zaprtje trgovin ob nedeljah bi bil le prvi korak, ki bi zaposlenim vsaj nekoliko izboljšali kakovost življenja poudarja tudi Barbara Kranjc, sindikat Momax: »Zaposlenih v trgovini je premalo, naš materialni položaj pa je tak, da težko shajamo iz meseca v mesec. Plače so nizke, delo pa izjemno naporno. Nedelje so zgolj prvi korak v našem boju za boljši jutri.« Povedanemu pritrjuje Tjaša Kozole, ki je še enkrat pozvala k podpori spremembe Zakona o trgovini: »Verjamem, da bodo poslanci in poslanke prisluhnili našemu pozivu in podprli predlog, saj so vendarle vpoklicani, da odločitve sprejemajo za voljo ljudstva in ne kapitala. Čas je, da dvignemo kvaliteto življenja vseh trgovk in trgovcev. Trgovke, stopimo skupaj.«

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič ob tem opozarja, da je že dlje časa v dejavnosti trgovine primanjkuje približno 7.000 zaposlenih, delodajalci zato zlorabljajo sistem neenakomerne razporeditve delovnega časa, manjkajoče ure pa pokrivajo za zaposlenimi preko študentskih servisov ali z agencijskimi delavci: »Grožnje z odpuščani prav zato ne jemlje resno. Prav tako pa ne verjamem, da bodo trgovci uspešno poslovali naprej tudi po uvedbi predlagane spremembe zakonodaja, saj trgovine danes ostajajo ob nedeljah zaprte, potrošniki pa so se na to že navadili in to dejstvo sprejeli s podporo. Pomembno bo, da zakona ne razvrednotimo s širjenjem izjem, ampak da prisluhnemo željam javnosti in nenazadnje željam slovenskih trgovk in trgovcev.«

Poslano Državnemu zboru RS in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

 

Novinarska-pred DZ

Generalni sekretar

Ladi Rožič

 

SDS, SMC IN SAB KLONILI POD INTERESI KAPITALA TER IZNEVERILI LJUDSTVO

 

Trgovke in trgovci smo na sredini novinarski konferenci (POSNETEK), na Odboru za gospodarstvu in v neodvisni anketi množično podprli zaprtje trgovin ob nedeljah, ne glede na ceno zavrnili neutemeljene in izsiljevalske argumente predstavnikov kapitala (TZS) ter jasno izrazili našo voljo.

 

Boj za zaprtje trgovin ob nedeljah traja že od leta 2003, ko se je več kot 57 % volivcev na referendumu odločilo, da se trgovine v nedeljo zaprejo. Po 17 letih se je ta odstotek le še povečal, saj je nedavna Vox Populi raziskava pokazala, da vsaj 87 % vseh prebivalk in prebivalcev v Sloveniji podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. V času epidemije Covid-19, ko so prodajalke in prodajalci vsakodnevno omogočali, da je življenje potekalo vsaj približno normalno, so bile trgovine ob nedeljah kar nekaj mesecev zaprte, ljudje pa so jasno videli, da nakupovanje ob nedeljah ni življenjskega pomena. Najpomembnejše je dejstvo, da kar 98 % delavk in delavcev v maloprodaji, torej ljudi, za katere gre pri tej spremembi, podpira zaprtje nedelj. Podoben rezultat je pokazala tudi anketa ene večjih maloprodajnih verig. Delavke in delavci smo torej jasno izrazili svoj interes. To je bilo ključno za naše aktivno sodelovanje v parlamentu in vse do včeraj je, kljub zavlačevanju in zavajanju, vse kazalo, da bo volja delavk in delavcev v trgovini uresničena.

 

Poslanci SDS, SMC in SAB so izglasovali dodaten amandma, s katerim so odločanje o zaprtju trgovin ob nedeljah prestavili na jesen. Ta poteza znova kaže resnični obraz parlamentarne demokracije, kjer naj bi veljali interesi ljudstva. Včerajšnje podaljšanje ni bilo v našem interesu – izsilili so ga interesi kapitala.  S tem so izigrali voljo delavk in delavcev v trgovinah in si kupili dodaten čas pri lobiranju poslanskih glasov, ki bi lahko ustavil uresničitev volje ljudstva. Referendum so interesi kapitala izigrali že leta 2003, s čimer je ljudstvo izgubilo svojo moč izražanja neposredne demokracije in vse kaže, da se zgodovina ponavlja. Poleg tega želi kapital s podporo določenih odločevalcev preko predlaganega amandmaja še dodatno prekarizirati in poslabšati delovne pogoje v trgovini ter namesto redno zaposlenih omogočiti dodatno zaposlovanje študentov in upokojencev. Upokojene delavke in delavci v trgovini, katerih mizerne pokojnine ne bodo nikoli omogočale preživetja, se bodo vrnili na svoja nekdanja delovna mesta s ciljem zagotavljanja lastnega preživetja. Trenutni sistem plačila, ki je celo nižji od minimalne plače (delodajalci zakonske obligacije dosegajo zgolj z doplačili do minimalne plače), zaposlenim  namreč ne omogoča ustvarjanja varne prihodnosti in mirne starosti. Namesto da bi upokojencem omogočili uživanje plodov svojega dela in namesto da bi študentom omogočili študij, z amandmajem odpiramo še eno zakonsko luknjo, kjer bodo ti delali za pokritje življenjskih stroškov. Za delavstvo je to nesprejemljivo!

 

V takih primerih lahko vsi jasno vidimo, da parlamenti niso institucije, v katerih naj bi sedeli »predstavniki ljudstva« in sprejemali odločitve, ki bi zasledovale interese delovnega ljudstva, temveč institucije, ki zgolj zasledujejo ozke zasebne interese kapitala.

 

Vendar se Sindikat delavcev trgovine Slovenije ne bo predal! Skupaj z delavkami in delavci bomo vztrajali do konca kljub temu, da nam del politike in kapital poskušajo vsiliti svojo voljo. Zato vse delavke in delavce pozivamo, da se nam pridružijo in nas podprejo v skupnem boju, tudi v obliki stavke, če bo ta potrebna. Zaprtje trgovin ob nedeljah, s čimer branimo minimalne delavske standarde, je le prvi korak. Skupaj lahko dosežemo še veliko več – in šele začeli smo.

 

KAJ LAHKO NAREDIMO?

 

1. Povejte sodelavcem in sodelavkam, da kljub temu, da so nekatere stranke v parlamentu izneverile ljudstvo, ne odstopamo od naših zahtev.

2. Pišite parlamentarnim strankam in vsem poslancem, kaj si mislite glede dela v nedeljo in da od vseh pričakujete, da bodo septembra podprli zakon, kakršen je bil dogovorjen na seji Odbora za gospodarstvo v sredo, 15. 7. 2020.

3. Delite na Facebooku in drugih družbenih omrežjih objave v medijih in posnetek novinarske konference sindikata ter izrazite svojo podporo.

4. Pišite in osebno nagovorite vaše sodelavke, sodelavce, sosede, kolege, znance, ki delajo v trgovini in jih povabite v sindikat, kajti le skupaj bomo lahko nadaljevali s trudom za izboljšanje družbenega standarda za vse.

5. Skličite sodelavke, sodelavce in zainteresirane trgovke oz. trgovce na sestanek in nas obvestite na tel. 01 / 434 12 53 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., da se dobimo in skupaj izberemo pot, kako naprej vse do sprejetje zakona!

 

PRIDRUŽITE SE NAM, SAJ SMO SKUPAJ MOČNEJŠI:

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)

Telefon: 01 / 434 12 53

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

www.sindikat-sdts.si

 

 

Poslano predstavnikom zaposlenih v trgovini, Državnemu zboru RS in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

 

Lepo vas pozdravljamo,

Ladi Rožič, generalni sekretar SDTS

 

 

Brošura SDTS: delo ob nedeljah

Attachments:
Download this file (SDTS_Kaj-lahko-naredimo.jpg)SDTS_Kaj-lahko-naredimo.jpg[ ]334 Kb18 Downloads

 

Odpoved 9. redne seje Odbora za gospodarstvo je napad na sindikalni boj za delavske pravice

 

Državni zbor je včeraj odpovedal 9. sejo Odbora za gospodarstvo, ki je bila sklicana za danes, 30. 6. 2020 (odpoved). Glavna točka dnevnega reda seje je bila druga obravnava predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini (ZT-1B) (več). Sindikat delavcev trgovine Slovenije to potezo razume kot politično izogibanje odgovornosti do delavskega razreda v trgovinski dejavnosti in beg politike pred voljo javnosti ter nenazadnje voljo zaposlenih v trgovini. Kljub spodbudni in pohvalni vladni odločitvi, da trgovine danes, v času gospodarskega okrevanja po Covid-19 krizi, ostajajo ob nedeljah zaprte, pa se določeni politiki do te problematike obnašajo neodgovorno. Z amandmaji želijo razširiti izjeme in posledično razvrednotiti predlog zakona, ki v trenutni obliki izkazuje voljo ljudstva. Zaposleni v trgovini so vse od pričetka aktualne Covid-19 krize nosili težka delovna bremena, a so kljub temu zagotavljali nemoteno oskrbo prebivalstva. Delovne razmere v trgovini so se v zadnjih mesecih izrazito zaostrile, delavci poročajo o izčrpanosti. Ob tem se zdi, da njihova poročanja s strani odločevalcev ostajajo neslišana, medtem ko je podpora javnosti neomajna in trdno na strani zaprtja trgovin ob nedeljah.

Se politika boji sindikalnih argumentov za nedeljsko zaprtje trgovin?

Kdo se spreneveda?

Javnost je že večkrat izrazila podporo zaprtju trgovin ob nedeljah, prvič na referendumu leta 2003, pred kratkim pa tudi s številnimi javnimi objavami in celo v raziskavi neodvisne medijske hiše Siol.net (več). Kljub temu je bil interes kapitala vselej močnejši, politika pa ni izkazala dovolj interesa, da bi udejanjila voljo ljudstva. Ob nizanju argumentov se torej porodi vprašanje, kdo se spreneveda in zakaj je bila odpovedana 9. seja Odbora za gospodarstvo, ki naj bi naslovila prav ta vprašanja?

Poslano Državnemu zboru RS in Vladi Republike Slovenije ter v vednost Državnemu svetu RS, Trgovinski zbornici Slovenije, pristojnim delodajalcem, zainteresirani javnosti in medijem.

 

 

Generalni sekretar

Ladi Rožič[4] Redno zaposlenih v trgovinski dejavnosti primanjkuje. 188 delovnih mest v trgovini je oglaševanih na portalu Mojedelo.si (več), še več pa na portalu Zavoda RS za zaposlovanje (več). Nazadnje obiskano 29. 6. 2020.

[5] V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) smo s Centrom za družbene raziskave (CEDRA) v maju 2020 izvedli spletno anketo o mnenju delavk in delavcev v maloprodaji, ki razkriva, da kar 98 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. 95 % vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, četudi to pomeni manjši mesečni zaslužek, saj izjemno hude delovne obremenitve ne odtehta noben denar (več).

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.