Četrtek 13 December 2018

Holidays

Sindikat delavcev trgovine Slovenije objavlja razpis za letovanje v letu 2019 v naslednjih počitniških enotah:

-      apartma v Bohinjski Bistrici, primeren za letovanje največ štirih oseb,

-       apartma v Prekmurski vasi (Terme 3000 Moravske toplice), primeren za letovanje največ štirih oseb (3+1),

-       apartma v apartmajskem naselju Vivat (Moravske toplice), primeren za letovanje največ šest oseb (5 + 1),

-       prikolica Fiesa, primerna za letovanje največ pet oseb (5),

-       hišica v Termah Čatež, primerna za letovanje največ 5 oseb (4+1).

RAZPISANI TERMINI IN POGOJI:

-       razpisani so tedenski termini (sedem dni),

-       razpis za rezervacije terminov za člane SDTS, za obdobje od 1. 4. 2019 do 31. 12. 2019 poteka do 8. 3. 2019,

Menjave letujočih v počitniških enotah Bohinjska Bistrica, Prekmurska vas, Terme Vivat in Terme Čatež so ob nedeljah (zapustitev objekta do 11. ure, prihod v objekt po 11. uri).

Menjave letujočih v počitniški enoti Prikolica Fiesa so ob sobotah (zapustitev objekta do 11. ure, prihod v objekt po 11. uri).

Izpolnjene prijavnice (dobite jih pri sindikalnih zaupnikih ali na naši spletni strani www.sindikat-sdts.si, kjer so na voljo še ostali podatki o letovanjih) posredujte do 8. 3. 2019 po pošti na naslov: Sindikat delavcev trgovine Slovenije, Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, po faksu: 01/ 43 27 094 ali po elektronski pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

V skladu s Pravilnikom o koriščenju počitniških kapacitet imajo prednost pri prijavi člani Sindikata delavcev trgovine Slovenije. Morebitne nezasedene termine bomo po poteku razpisnih terminov ponudili tudi članom ostalih sindikatov (ZSSS) in drugim interesentom.

Po preteku razpisnih terminov bomo v skladu s kriteriji opravili izbor med prijavljenimi ter prijavljene obvestili o odobritvi letovanja ali o ponudbi novega prostega termina (poleg ostalih kriterijev opozarjamo na dva: prednost imajo člani, ki še niso letovali, v času šolskih počitnic imajo prednost člani s šoloobveznimi otroki).

Razpis je izvršen na osnovi oblikovanih cen za leto 2019, ki pa se lahko v primeru sprememb storitev upravljavcev objektov spremenijo.

V spodnji tabeli navedene cene, veljajo za počitniško enoto na dan, navedeno je število oseb, ki lahko biva v stanovanju in je enako številu ležišč, ki je navedeno v stolpcu.

KRAJ STANOVANJA

28 €/dan izven sezone

38 €/dan izven sezone

Čateške toplice (4+1)

Število ležišč: 4 (ena dvoposteljna zakonska postelja + 2 enoposteljni postelji)

55 €/dan

65 €/dan

cena vključuje do 5 kopalnih kart na zimski in/ali poletni termalni rivieri

z možnostjo 2x vstopa dnevno

* V ceno je vključen DDV.

* Turistična taksa ni vključena v ceno.

* Plačilo rezervacije v višini 20 % po odobritvi termina.

* Možnost plačila v dveh in več obrokih (zadnji obrok mora biti poravnan najkasneje 8 dni pred letovanjem).

* Sezona (Fiesa) traja v času od 1. junija 2019 do 31. avgusta 2019.

1

Več kot 1500 protestnic in protestnikov, predstavnikov 25 sindikatov in 5 sindikalnih konfederacij je na protestnem shodu “Skupaj za višje plače” pred Domom gospodarstva na Dimičevi ulici v Ljubljani v sredo, 5. decembra 2018, zahtevalo višje plače za vse, pogajanja za nove kolektivne pogodbe in v primeru odpovedi omenjenih dokumentov zagrozilo s stavko.

Zbrane so nagovorili predstavniki sindikatov članov ZSSS in Konfederacije slovenskih sindikatov Pergam.

Čeprav sredi delovnega dneva, ko marsikdo ni uspel biti z nami, smo bili jasni in glasni.

A9K00728-768x512

2

Cover SDTS

index

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (ZSSS) in Trgovinski zbornici Slovenije smo si več let prizadevali za manjšo obdavčitev božičnice oziroma 13. plače, kar nam je z zadnjo spremembo dohodninske zakonodaje tudi uspelo. Takšna davčna razbremenitev pomeni, da bodo zaposleni konec leta lahko prejeli nagrade, ki bodo višje v neto znesku.

Zakon o dohodnini (ZDoh-2R) za leto 2018 namreč določa, da zaposleni ob izplačilu 13. plače ali kako drugače imenovane nagrade za poslovno uspešnost, enkrat v koledarskem letu, od izplačila plačajo zgolj prispevke za socialno varnost, znesek do 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek se do 100 % povprečne plače v RS tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije zato poziva, da v skladu z določili Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v podjetjih, v novembru in decembru 2018 zagotovite izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja (13. plača, plača iz naslova uspešnosti poslovanja družbe).

Sindikat delavcev trgovine Slovenije prav tako poziva, da najkasneje v mesecu decembru 2018 zagotovite izplačilo »božičnice« v vseh primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe.

Generalni sekretar                                                                                       Predsednica

Ladi Rožič                                                                                             Vesna Stojanovič

letak-shod

Vidimo se 5.12.2018 ob 11.00 na protestnem shodu za višje plače!

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije skupaj s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam v sredo, 5. 12. 2018, ob 11:00 organizira protestni shod Skupaj za višje plače!, ki bo potekal pred delodajalskimi organizacijami na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Predlog Zakona o minimalni plači, ki je bil vložen v Državni zbor, je odprl ne samo vprašanje ustrezne minimalne plače, temveč pokazal na vse razsežnosti prenizkih plač delavcev in delavk v zasebnem sektorju. Reakcije delodajalcev na vložen predlog so prekoračile vsako mero zdravega razuma, višek vsega pa je bila izjava, da delodajalci izstopajo iz vseh ravni socialnega dialoga, tudi na bipartitni ravni, kar pomeni, da se ne bodo pogajali več za plače v kolektivnih pogodbah, celo več, razumeti je bilo, da bodo odpovedovali kolektivne pogodbe. Na tej točki je treba delodajalcem dati jasen in glasen odgovor. NE!

Spodbujeni z zgornjimi grožnjami opozarjamo, da smo delavke in delavci zasebnega sektorja med nedavno finančno in ekonomsko krizo nosili veliko breme. Delodajalci so pritiskali na zniževanje pravic iz naslova delovnega razmerja, vsak dan znova smo trepetali, ali bomo sploh ohranili zaposlitev, pristajali smo na nevzdržne delovne razmere, se vseskozi se soočali s stečaji in drugimi delavskimi stiskami ter se na koncu pogosto brez služb znašli na zavodu za zaposlovanje.

Ko danes poslušamo o gospodarski rasti in vedno večjih dobičkih podjetij, ko opazujemo, kako prihodki najbogatejše peščice samo še naraščajo, se upravičeno sprašujemo, kdaj bomo na vrsti mi.

Ker so pravice vedno priborjene in nikoli podarjene, lahko uspemo samo združeni, solidarni in organizirani. Skupaj bomo zahtevali ohranitev kolektivnih pogodb, skupaj se bomo borili za zvišanje naših plač in skupaj zahtevati, da nas delodajalci spoštujejo.

Višje plače, boljše kolektivne pogodbe in dobri delovni pogoji so pomembni tudi za mlade ter prekarne delavke in delavce, saj lahko pripomorejo k zmanjšanju prekarnega dela in boljši zaščiti za vse. Pomembni so za naše pokojnine, pomembni so za razvoj družbe. Protestu se tako pridružujejo tudi prekarci, mladi in upokojenci.

Prav je, da je delodajalcem skupaj, enotni in povezani pokažemo, da se ne bomo pustili prestrašiti in izsiljevati! Zahtevamo spoštovanje in dostojno plačilo za opravljeno delo – za delavke in delavce vseh generacij, ozadij in poklicev!

Zato sindikati, člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in sindikati Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam za 5. 12. 2018 ob 11:00 organiziramo protestni shod, na katerem bomo delodajalcem jasno in glasno sporočili naslednje:

- Ostro nasprotujemo grožnjam o odpovedovanju kolektivnih pogodb!
- Zahtevamo višje plače!
- Podpiramo Zakon o minimalni plači!

Se vidimo 5. 12. 2018 ob 11.00! Povej naprej in pridi v Ljubljano!

Cover SDTS

a

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je v četrtek, 8. novembra 2018 organiziral in izvedel izobraževanje sindikalnih zaupnikov o podpisani Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije. Udeleženci so na izobraževanju aktivno sodelovali ter na samem izobraževanju izpostavili problematiko, s katero se soočajo zaposleni v dejavnosti trgovine Slovenije. Precej časa je bilo namenjenega predvsem delovnemu času delavcev in plačilu za delo.

Udeleženci izobraževanja so bili z le tem izjemno zadovoljni ter podpirajo nadaljnje izobraževanje sindikalnih zaupnikov, z namenom nudenja ustreznih informacij članom, ki se soočajo s posameznimi težavami in se obračajo po pomoč tudi na sindikalne zaupnike.

b

c