uk1

Application Developer

Sindikat delavcev trgovine Slovenije

"Da bi kupec lahko bil kralj trgovec ne sme biti revež!"

Image is not available

Application Developer

Sindikat delavcev trgovine Slovenije

"Da bi kupec lahko bil kralj trgovec ne sme biti revež!"

STE ZAPOSLENI V TRGOVSKEM PODJETJU?
Vam delodajalec pravilno izračunava plače in socialne prispevke?

Art Director & Photographer

Photographer & Illustrator

Arrow
Shadow

AKTUALNO

BREZPLAČNA STROKOVNA IN PRAVNA POMOČ

SOCIALNA POMOČ

Preberite

Vse kaže, da bodo trgovine ob nedeljah ostale zaprte

Poslanci Levice ter LMŠ, SD in SAB so se uskladili glede dopolnila k predlogu novele zakona o trgovini, s katerim bodo v zakonu določili dodatne izjeme pri zaprtju trgovin ob nedeljah. Kot je povedal Luka Mesec (Levica), imajo zagotovljenih več kot 46 glasov podpore v DZ, gre za 14 poslancev LMŠ, 12 poslancev SD, osem poslancev Levice in pet SAB, poleg tega pa tudi tri od petih poslancev DeSUS in vseh sedem poslancev NSi.

Nakupovanje

Predlog dopolnila, ki ga bodo predložili na sredini seji matičnega odbora DZ, predvideva, da bodo lahko ob nedeljah in dneva prostih dneh poleg prodajaln do 200 kvadratnih metrov na benciskih servisih, avtobusnih in železniških postajah in letališčih ter v bolnišnicah (kar predvideva že osnovni predlog zakona) odprte tudi prodajalne v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter tiste prodajalne velikosti do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah in dela prostih dneh delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah.

"Verjamem, da bomo s tem rešili majhne trgovine na podeželju in v turističnih krajih, ki so v družinski lasti in so na neki način odvisne od prometa v nedeljo," je v izjavi za medije dejal Mesec.

"Zakon smo uskladili do te mere, da ima vnaprej zagotovljeno absolutno večino v DZ. Izjeme, ki smo jih določili, so zmerne. Trgovine bodo v več kot 90 odstotkih ob nedeljah ostale zaprte. Izjema pa so trgovine na posebnih lokacijah in trgovine, ki so manjše od 200 kvadratnih metrov in kjer bodo ob nedeljah delali lastniki oz. direktorji sami," je povedal.

Predlog novele, ki ga je v postopek DZ na pobudo sindikata delavcev trgovine vložila Levica, bo v sredo obravnaval odbor DZ za gospodarstvo, v četrtek pa DZ na izredni seji.

Zakon je po njegovih beseda napisan tako, da uresničuje voljo ljudstva na referendumu iz leta 2003 in pravico delavcev do nedeljskega počitka, hkrati pa v njem ni potencialnih protiustavnosti. "Zakon je ustavno skladen," je prepričan Mesec.

Edvard Paulič (LMŠ) pravi, da bo dopolnilo po njihovem mnenju rešilo težavo turističnih območij, saj bodo lahko trgovine ob upoštevanju posebnih pogojev odprte tudi ob nedeljah in dela prostih dneh, ne da bi bile pri tem kratene pravice delavcev. "Za LMŠ je ključno, da je vsebina, ki jo ureja amandma, nediskriminatorna in da upošteva odločbo ustavnega sodišča ... Na odboru pričakujem vsebinsko in argumentirano razpravo," je dodal.

Meira Hot (SD) je ocenila, da so z dopolnilom dosegli ravnovesje med pravico do počitka delavcev in pravico do dela. V piranski občini, ki je največja turistična občina v državi in iz katere prihaja poslanka, je po njenih besedah ogromno malih trgovcev, ki ob nedeljah ustvarijo večino prometa. "Veseli smo, da bomo z amandmajem naslovili to problematiko, ki je za turistične kraje zelo pomembna," je dodala.

Franc Kramar (SAB) je dejal, da bodo poleg tega, da bodo ob nedeljah zaprli velike trgovine in delavcem zagotovili počitek, z amandmajem omogočili delovanje manjših trgovin, ki so eden bistvenih delov turistične ponudbe, in omogočili preživetje malim podjetnikom.

V TZS odločno proti zaprtju trgovin

Medtem pa v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) ponovno opozarjajo, da je trenutni čas izrazito neprimeren za zaprtje trgovin ob nedeljah. Dodajajo, da enako meni tudi ekonomska stroka. Kot so zapisali, se gospodarstvo še vedno sooča s posledicami zastoja gospodarske aktivnosti zaradi epidemije covid-19. Pravijo še, da trgovina zagotavlja delo 114 tisoč zaposlenim, ohranitev teh delovnih mest pa bi morala biti tudi v interesu Sindikata delavcev trgovine Slovenije. Opozarjajo da, bo v primeru, da bo zakon sprejet, zaposlen v trgovini, zaradi tega, ker ne bo več mogel delati ob nedeljah in praznikih, prejel najmanj 1300 evrov neto plačila manj na leto, posledice v smislu zmanjšanja števila dobav pa bodo čutili tudi vsi ostali deležniki gospodarstva, ki so dobavitelji trgovcem.

V oddaji 24UR ZVEČER se je Ladi Rožič iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije zahvalil vsem 56 poslancem in predsedniku vlade, ki so podprli zaprtje trgovin ob nedeljah v prvem branju. "Gre za zmago zdrave kmečke pameti in volje referenduma iz 2003, ki se je izkazala tudi v anketah javnega mnenja, kjer so tako kupci kot zaposleni izrazili zaprtje trgovin ob nedeljah."

Na jutrišnjo obravnavo na parlamentarnem odboru bodo pripeljali tudi trgovke. "Trgovke, mlade matere od nas pričakujejo , da bodo trgovine v nedeljo zaprte. Delavke si želijo biti z družino," je dejal in dodal, da če so trgovke proste na primer v ponedeljek, to ni isto, saj so otroci takrat v vrtcih, šolah. Izjeme po njegovih besedah ne gredo predaleč oziroma niso preširoke, "so podobne, kot že imamo urejeno v kolektivni pogodbi". Očitke Trgovinske zbornice, da sindikat ni kooperativen ter da bodo sledile nižje plače, pa je zavrnil kot izjemno nekorektne.

Vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/vse-kaze-da-bodo-trgovine-ob-nedeljah-ostale-zaprte.html

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana