Nedelja 28 November 2021

Tiskovne konference

Nenavadna koalicija med Janšo in Levico

Mercator trgovina. Anže Petkovšek
Sedem minut po tvitu opozicijske stranke, da bi trgovine ob nedeljah in praznikih zaprli, je svojo podporo predlogu izrazil tudi premier. Tako blizu zaprtju morda še nismo bili.

Stranka Levica predlaga, da bi po koncu epidemije uveljavili načelo zaprtih trgovin ob nedeljah. V parlamentarno proceduro bodo zato vloćili novelo zakona o trgovinah. 

"Prebivalci in prebivalke smo se Sloveniji na referendumu že odločili, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte. Čeprav je nato tudi Ustavno sodišče odločilo, da takšno omejevanje interesov kapitala ni v nasprotju z Ustavo RS, je velikim trgovcem preko politike uspelo, da se na referendumu izražena volja prebivalcev Slovenije nikoli ni uresničila," v obrazložitvi pravijo pri Levici. 

"Podaljševanje obratovalnega časa v trgovinah ne služi toliko potrošnikom, potrebam prebivalstva ali javnemu interesu, trgovine so ob nedeljah odprte zaradi konkurence ponudnikov in želje po dobičku."

 

Zato napovedujejo podporo pozivu sindikata delavcev trgovine, ki zahteva zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih. "V Levici smo namreč prepričani, da je omejitev obratovalnega časa trgovin ob dela prostih dnevih korak v pravo smer. V smer zagotavljanja prostega časa, pravice do počitka in vikenda, do družinskega in socialnega življenja ter majhen korak v smer prenehanja spodbujanja nenehnega trošenja, ki je le eden izmed mnogih, ki jih bomo morali kot družba napraviti v prihodnje."

V Levici menijo, da bi se morali kot družba odpovedati vsaj enemu dnevu dela in trošenja, saj to osnova, če želimo zgraditi družbo, ki "bo omogočila svobodni razvoj posameznika in zdravo življenjsko okolje" 

"In če nam okoljska kriza veleva, da moramo začeti proizvajati in trošiti drugače, je epidemija pokazala, da je to tudi popolnoma izvedljivo," dodajajo.

"Ne gre namreč samo za zaposlene v trgovini in njihove bližnje, gre za vprašanje, ali bomo vztrajali pri zahtevi po dela prostih dneh, pri pravici do tedenskega počitka ali pa bomo naša življenja tudi v tem smislu popolnoma podredili dobičkom veletrgovcev in neskončnemu kopičenju kapitala."

Janša pohitel s podporo, manjkajo le še štirje glasovi

Premier in predsednik največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša je pohitel in po objavi vesti Levice na Twitterju takoj izrazil podporo zaprtju trgovin. Poslanci SDS in Levice imajo skupaj v DZ 35 poslanskih mest. Svoje glasove bodo gotovo prispevali tudi poslanci NSi, ki so vsa leta zagovarjali zaprtje trgovin ob nedeljah. To pomeni, da bi imela novela zakona v DZ že zagotovljenih 42 glasov od potrebnih 46 za spremembo zakona.

Trenutni dogovor med delodajalci in delojemalci o trgovinah je bil sprejet leta 2017, z njim pa je bil ustavljen postopek v zvezi s predlogom takratnega nepovezanega poslanca Andreja Čuša, ki je želel uzakoniti zaprtje trgovin ob nedeljah. Gre sicer že za dolgo zgodbo, potem ko je že leta 2005 Ustavno sodišče razveljavilo takratni 17. člen zakona o trgovini. Sledili so dogovori, po katerih so delodajalci začeli izdatno plačevati zaposlenim za praznično in nedeljsko delo. Omenjeni zadnji dogovor, po katerem so trgovine zaprte tudi določene nedelje v letu, je bil sprejet tri leta nazaj. 

"Ne glede na to, kaj je tvitnil Janez Janša, vedno sem bil zagovornik tega, da so ob nedeljah trgovine zaprte, tak predlog bom podprl. Mislim, da je prav, da so tudi trgovci vsaj en dan na teden prosti," je na novinarski konferenci odgovoril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. 

"Osebno lahko povem, da sem za to, da so trgovine ob nedeljah zaprte. Menim, da si vsak delavec zasluži primeren počitek," je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. Dodal pa je, da o tem še ne more govoriti kot minister.

Zloženka SDTS

Zahtevamo omejitev ročnega premeščanja bremen!

FB-zsss-1200-x-630-tone-1-2-kB--1160x550

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

evropska agencija_za_varstvo_pri_delu

Spletna aplikacija OiRA je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.

http://www.oiraproject.eu/

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.