Torek 20 Oktober 2020

Tiskovne konference

Janša podprl poziv k ohranitvi zaprtja trgovin ob nedeljah

Ljubljana, 30. aprila - Premier Janez Janša je izrazil podporo napovedi Levice, da bo v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi trgovine tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni ostale zaprte. Na Twitterju je namreč ob tvitu Levice zapisal: "Podpiramo".

Stranka Levica se je danes pridružila Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, ki je v poslanici pred praznikom dela pozval k ohranitvi zaprtja trgovin ob nedeljah tudi v času po koncu epidemije novega koronavirusa. V parlamentarni postopek bodo v ta namen vložili tudi predlog novele zakona o trgovini.

V Levici so v sporočilu za javnost spomnili, da so volivci na referendumu leta 2003 že odločili, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte, a se nato na referendumu izražena volja prebivalcev Slovenije do zdaj zaradi pritiskov trgovcev ni uresničila.

Podporo ohranitvi nedeljskega zaprtja trgovin sta na vladni novinarski konferenci izrekla tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter notranji minister Aleš Hojs.

Prvi zaprtje trgovin ob nedeljah podpira osebno, ne more pa še govoriti kot minister, saj je glede tega treba pripraviti in sprejeti vladna stališča in usmeritve. "Menim, da si vsak delavec, in to je ob tem prazniku še toliko bolj pomembno, zasluži tudi primeren počitek. Pri delu je pomembno, da imamo možnost tudi počitka, ko ovrednotimo narejeno, ko se razveselimo nad tem, kar smo naredili in si naberemo novih moči, seveda tudi z najdražjimi," je dejal Cigler Kralj.

Hojs je medtem povedal, da je že ves čas zagovornik tega in bo tak predlog podprl iz prepričanja, da bi morali biti trgovci vsaj en dan na teden prosti. Zdi se mu tudi vseeno, ali potrošniki denar za nakupe porabimo v šestih ali sedmih dneh.

VIR: STA, www.sta.si, dne 30. 4. 2020

Zloženka SDTS

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

evropska agencija_za_varstvo_pri_delu

Spletna aplikacija OiRA je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.