Sreda 15 Julij 2020

Tiskovne konference

 

Sporočilo za javnost

Lidl delavko obvestil o odpovedi kar prek medijev.

 

V Lidlu se podpornikom sindikata slabo piše. #VSISMOTJAŠA

 

Ljubljana, 3. marec 2020. Predsednici sindikata LIDL Slovenija in dolgoletni poslovodkinji v Lidlu, Tjaši Kozole, grozi odpoved, za katero je prvič uradno izvedela kar iz medijev. V ponedeljek (02. 03. 2020) so novinarji oddaje Tednik namreč obelodanili težke delovne pogoje, s katerimi se soočajo delavci v diskontnih trgovskih verigah pri nas. Pri tem so posneli tudi izjavo predstavnika Lidla, ki pojasnjuje, da v zadnjih dneh skušajo Tjaši izročiti »pisno seznanitev pred redno odpovedjo zaradi hujših kršitev pogodbenih obveznosti iz hude malomarnosti«. V sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) so mnenja, da gre v Tjašinem primeru za neutemeljene obtožbe, ki so povezane z aktivno vlogo Tjaše v sindikatu in z njenim prizadevanjem za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih v diskontu Lidl. SDTS je zato stopil ob bok sindikatu LIDL Slovenija, ki je bil ustanovljen šele pred dobrim letom, in pristojne v Lidlu pozval k ugodni rešitvi Tjašine situacije, saj lahko skozi dialog skupaj preprečijo odpoved pogodbe o zaposlitvi. V nasprotnem primeru Lidlu grozijo protestni shodi in poziv k bojkotu Lidlovih trgovin s strani slovenskih potrošnikov.

 

Zakaj Tjaši grozi odpoved?

Tjaša Kozole, mati dveh otrok, samohranilka, se je pred več kot letom dni pogumno odločila, da bo sodelavke sindikalno organizirala, danes pa se sooča s šikaniranjem ter grožnjami o odpovedi delovnega razmerja. V minulem letu je Tjaša uspešno krepila sindikat, obenem pa so se krepili tudi pritiski s strani delodajalca s prikritim namenom omejevanja njenega sindikalnega dela. »V Lidlu so sindikat ustanovili pred dobrim letom, a namesto dialoga se pritiski in grožnje stopnjujejo,« opozarjajo v Tedniku. Tjaša je ob tem za RTV povedala, da so sindikat LIDL Slovenija ustanovili »z namenom, da ustvarimo socialni dialog s podjetjem, da jim lahko povemo o naših težavah, da nam prisluhnejo in skupaj rešimo stvari, ki nas pestijo«. A namesto tega so pri vodstvu naleteli na gluha ušesa, saj jim ob številnih poskusih, da bi se sestali z upravo, to v letu in pol še ni uspelo. »Kar naenkrat, odkar sem v sindikatu, so moje službene ocene na dnu, da komaj pridem čez. Dobila sem že dve pisni opozorili iz krivdnih razlogov in stalno imam pritiske s strani vodstva,« dodatno pojasni Tjaša.

Tjaša je v Lidlu zaposlena že devet let in v času pred ustanovitvijo sindikata je veljala za zgledno delavko, ki odgovorno opravlja delo poslovodkinje. Vse od začetka pa do ustanovitve sindikata je uspešno sodelovala z vodstvom družbe, odnosi pa so se zelo poslabšali po ustanovitvi sindikata. V roku zadnjih treh mesecev je Tjaša tako prejela kar dva opomina, čemur bo po navedbah objavljenih v Tedniku, sledila pisna seznanitev pred redno odpovedjo zaradi hujših kršitev pogodbenih obveznosti iz hude malomarnosti.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije verjamejo, da so grožnje o odpovedi pogodbe o zaposlitvi primarno vezane na njeno proaktivno zavzemanje za spoštovanje delavskih pravic svojih kolegic in kolegov. Nemška diskontna trgovska veriga LIDL je v svetu namreč znana po izjemnem odporu do delavskega organiziranja (sindikatov) in enako prakso uveljavlja tudi pri nas. V skladu z domačimi in mednarodnimi pravnimi akti (OZN, ILO, EU) je ustanavljanje in delovanje sindikatov ter včlanjevanje vanje svobodno ter ena izmed temeljnih človekovih pravic.

V zadnjih letih se povečuje število primerov nezakonite prakse delodajalcev z namenom omejevanja sindikalnega dela, tako v podjetjih kot v javnih zavodih. Priča smo grožnjam z odpuščanji, šikaniranju ter skrajnim ukrepom odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Sodišče največkrat presodi v korist delavskih zaupnikov, ki jih mora podjetje ponovno zaposliti. Kljub temu pa je namen menedžmenta dosežen in škoda narejena, saj običajno v vmesnem času sindikat znotraj podjetja razpade. Prav tako imajo ta dejanja negativne posledice tako za sindikalne zaupnike in zaupnice, njihovo fizično in psihično zdravje, kot za delavce in delavke ter njihove pravice. Gre za vse pogostejši družbeni in politični problem, s katerim se želi slabiti oziroma onesposobiti sindikalno organiziranje s ciljem nenehnega povečevanja dobičkov in krepitvijo kapitala na račun zmanjševanja delavskih pravic. Temu v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ostro nasprotujejo in javnost pozivajo: Skupaj recimo NE! #VSISMOTJAŠA

Kako bomo pomagali Tjaši?

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je vodstvo trgovinske verige Lidl pozval k dialogu, a če v prihodnjih dneh ne bodo našli skupnega jezika, bo ta organiziral izredno novinarsko konferenco ZSSS, kjer bo opozoril na perečo problematiko šikaniranja in odpuščanja sindikalnih zaupnikov ter s tem omejevanja svobode sindikalnega organiziranja in delovanja. Vse javnosti bo v nadaljevanju pozval, da se v primeru nadaljnjega postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi proti Tjaši Kozole množično odzovejo in popolnoma bojkotirajo Lidl Slovenija, obenem pa bodo organizirali tudi protestne shode pred trgovinami Lidl po Sloveniji.

 

Vsi smo Tjaša!

Napad na eno je napad na vse!

 

Za dodatne informacije:

Ladi Rožič, sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije (041 652 069)

Tjaša Kozole, predsednica sindikata LIDL Slovenija (031 646 704)

Raziskovalni odbor Cedra


Zloženka SDTS

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

evropska agencija_za_varstvo_pri_delu

Spletna aplikacija OiRA je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.

http://www.oiraproject.eu/

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.