Torek 12 November 2019

Tiskovne konference

 

20 December, 2011 - 14:05

VIR: STA

Člani Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenje (ZSSS) in Konfederacije sindikatov 90 (KS 90) so na shodu pred stavbo vlade v Ljubljani protestirali proti prodaji Mercatorja. Zahtevali so, da 25 odstotkov in ena delnica trgovca ostane v državni lasti, v primeru prodaje pa bodo sprožili ukrepe proti NLB.

"Zgroženi smo nad tem, da banke Mercator prodajajo kot vrečko krompirja," je v nagovoru sodelujočih na shodu dejal izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič. Kot je opozoril, se z največjim slovenskim trgovcem "kupčka", pri tem pa ne gleda, kaj bo z zaposlenimi, mrežo.

"Naša zahteva vladi je, da Mercator ostane v državni lasti, in sicer 25 odstotkov plus ena delnica," je poudaril. Poleg tega po njegovih besedah zahtevajo, da se Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) v dogajanje vključi kot aktiven lastnik in da začne z državnim premoženjem ravnati odgovorno. Od nadzornikov NLB in Pivovarne Laško, ki danes zasedajo na sejah, Rožič pričakuje, da se vendarle ne bodo odločili za prodajo.

Da je glavno sporočilo shoda zahteva vladi, da ustavi prodajo Mercatorja, je v pogovoru z novinarji potrdila tudi predsednica Sindikata trgovine Slovenije pri Konfederaciji sindikatov 90 (KS 90) Darica Radeka. Dodala je, da mora vlada prepoznati nacionalni interes.

"Dovolj je bilo nategovanja od leta 1991 naprej. Država je naša, pripada državljanom. Omogočite državljanom, da odkupijo Mercator," je v v nagovoru zbranih pozvala sekretarka omenjenega sindikata trgovine Irena Valenti. "Rešitev za izhod iz krize ni v kapitalizmu, ampak v nas, v narodu, v malem človeku," je bila prepričana.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je medtem menil, da gre pri tekočem postopku prodaje slovenskega trgovca za sovražen prevzem, s katerim se želi uničiti Mercator. Z uničevanjem, izčrpavanjem dobrega podjetja se želi reševati Agrokor in banke, je navedel.

Po njegovih besedah prevzemi v Sloveniji doslej niso rodili ničesar dobrega. "Vedno je šlo samo za dobičke in pogorišča tovarn. Zato to obsojamo, zato se temu upiramo," je poudaril. Sklenil je z besedami, da je finančna in gospodarska kriza nastala prav zaradi takšnega obnašanja kapitala ter zaradi politikov, ki niso v stanju zaščititi delovnih mest in socialne varnosti ljudi v Sloveniji.

Sindikate je s svojo prisotnostjo in nagovorom podprl tudi profesor Gojko Stanič. Spomnil je, da je bil Mercator do leta 1990 v 100-odstotni lasti zaposlenih. "Potem je prišla demokratična oblast in vam podjetje vzela. Nekaj malega so vam pustili, zdaj pa dosegajo svoj cilj, da vas bodo še prodali. Zahtevajte 51 odstotkov lastnine zase. Kapital ste, odkar ste podržavljeni, povečali s 157 milijonov na 823 milijonov evrov - za petkrat, pa ni nič vašega. Zahtevajte lastnino nazaj," je svetoval protestnikom.

Sindikaliste so nato sprejeli na vladi, Rožič pa je po tem srečanju pojasnil, da bo ministrska ekipa zahteve sindikatov obravnavala na seji ob 14. uri. Kot je spomnil, sta se ministra za finance in za kmetijstvo, ki vodita tekoče posle, Franc Križanič in Dejan Židan že izrekla proti prodaji Mercatorja. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo danes "zjasnili" tudi ostali ministri in da bo vlada sprejela sklep zoper prodajo.

S pomisleki, da bi morali shod pripraviti pred NLB, je Rožič pometel z besedami, da "to ni več naša banka". Ob tem je napovedal, da bodo zoper največjo slovensko banko, če bo prodala Mercator, takoj začeli aktivnosti. "Zbrali si bomo druge banke in s sindikalno mrežo našim članom in upokojencem ponudili pomoč, da bodo zamenjali banko," je dejal.

S tem se je strinjala tudi Radeka, ki pa je izpostavila, da bo iskanje druge, bolj zaupanja vredne banke, le prvi ukrep. Po ocenah sindikatov bi sicer lahko njihovi člani z zamenjavo banke iz NLB v treh mesecih potegnili 900 milijonov evrov.

Sicer pa so sindikati današnji shod izkoristili tudi kot simbolno opozorilo glede dogajanja v gradbeništvu. "Danes so tu tudi gradbinci iz Primorja in drugih družb, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja v gradbeništvu. Gradbeništvo niso tajkuni, temveč predvsem delavci, ki so odvisni od svojega dela," je dejal predsednik KS 90 Peter Majcen.

Po njegovem mnenju sta zgodbi Mercatorja in tajkunov v gradbeni panogi še kako povezani. "Delavci nimajo več v rokah podjetij, zato se lahko tisti, ki so prišli do njih, z njimi igračkajo. To je resnica in temu bo treba narediti konec," je bil odločen

Zloženka SDTS

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

evropska agencija_za_varstvo_pri_delu

Spletna aplikacija OiRA je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.

http://www.oiraproject.eu/

Kontakt z nami

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Dalmatinova ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Fax:01/ 43 27 094
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Davčna številka: SI 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si

Prijava na novice

Prijavite se na novice

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.