Sobota 17 Avgust 2019

Tiskovne konference

Če bo NLB "silila v prodajo" Mercatorja, bo sindikat zaposlenih v trgovskem podjetju člane pozval, naj, če že niso, tam zaprejo račun.

Vir: D. H./STA

Ladislav Rožič sicer poudarja, da si za prodajo Mercatorja prizadeva okoli pet močnih lobijev v Sloveniji, ki v tem vidijo možnost velikega zaslužka. O kom je govora, Rožič tokrat še ni želel govoriti, je pa obljubil, da bodo vsa imena splavala na dan, če bo Mercator prodan.

Vodstvo Sindikata delavcev trgovine Slovenije je zaskrbljeno zaradi "kupčkanja v zvezi s prodajo Mercatorja", so poudarili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Skrbijo jih delovna mesta, prihodnost podjetja in slovenske živilskopredelovalne industrije. Če bo NLB še naprej "silila v prodajo", napovedujejo sindikalne akcije.

Sindikat podpira upravo Mercatorja, ki nasprotuje prodajnim aktivnostim, je povedala predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije in hkrati tudi predsednica sindikata v Mercatorju Vesna Stojanovič. "Dogajanje, vezano s prodajo, zelo vznemirja zaposlene v Mercatorju. Skrbijo jih delovna mesta," je pojasnila.

Z lastniško strukturo podjetij se v sindikatu doslej niso obremenjevali in jim je tudi jasno, da dolgoročno banka ne more biti lastnik trgovskega podjetja, je glede namere hrvaškega Agrokorja, ki sam želi kupiti Mercator, povedal sekretar sindikata Ladislav Rožič. "Pa vendar smo ob tako nesposobnih vodstvih bank, predvsem mislim tu na NLB, upravičeno zaskrbljeni," je menil.

Predstavniki sindikata in delavci v Mercatorju so zaskrbljeni, saj je prodaja podjetij po dosedanjih vzorcih v zvezi z zaplenjenimi delnicami pripeljala do stečaja marsikaterega podjetja, pravi Rožič. Ob tem so delavci ostali brez dela, odgovarjali pa niso ne vodilni v podjetjih, ki so s krediti obremenjevali družbe, niti vodstva bank.

Predstavniki delavcev tudi na srečanje z upravo Agrokorja

• Če bo NLB še naprej "silila v prodajo", sindikat napoveduje akcijo. V prvi vrsti bodo svoje člane pozvali, naj, če še niso, zamenjajo banko in odstopijo kot komitenti NLB. Kasneje bi lahko sledile nadaljnje akcije, pravi Rožič.

"Bojimo se, da je Mercator spet eden od primerov podobnega odkupa, s tem da se podjetje kupuje brez denarja in da se bo v kasnejši fazi samo sebe odplačevalo z izčrpavanjem," je pojasnil sekretar sindikata. Zaradi sinergij med Mercatorjem in Konzumom bodo ogrožena delovna mesta, predvsem v logistiki in nabavi.

Na vprašanje, zakaj so svoj poziv naslovili na NLB, ki prodaja le dober 10-odstotni delež Mercatorja, ne pa na primer na Pivovarno Laško, ki prodaja dobrih 23 odstotkov podjetja, Rožič odgovarja, da ima NLB tudi največji delež v Pivovarni Laško. "Prek Pivovarne Laško NLB koordinira z vsem tem premoženjem in skrivanje za Pivovarno Laško je že prav otročje," je poudaril.

Izpostavil je tudi negativne posledice, ki bi jih utrpel Mercator, če bi bil Agrokorju omogočen skrbni nadzor. Tudi če bi v nadaljevanju postopka varuh konkurence v eni ali drugi državi postopek prodaje prepovedal, bi bile poslovne skrivnosti Mercatorja že razkrite njegovemu velikemu konkurentu, je izpostavil.

Po besedah Stojanovičeve sindikat od odgovornih v državi pričakuje ukrepe v smeri zaščite nacionalne ekonomije. Bojijo se namreč tudi posledic na slovensko živilskopredelovalno industrijo, saj bi lahko Agrokorjevo lastništvo pomembno znižalo delež slovenskih izdelkov na Mercatorjevih policah.

Agrokor je sicer dal pobudo za sestanek s predstavniki delavcev Mercatorja. Po besedah Stojanovičeve so delavci pobudo sprejeli, a sestanka ne bo, dokler ne bodo razpolagali "s kakovostnimi informacijami o postopku prodaje". V kratkem tako sestanka ni mogoče pričakovati.

Prodaja se več kot polovica

Skupaj 52,10 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Omenjeni delničarji so junija letos podpisali sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja, prodajni postopek pa zaupali banki ING iz Londona.

Konzorcij prodajalcev je konec oktobra sprejel odločitev, da nadaljuje ekskluzivna pogajanja o prodaji večinskega paketa delnic s konzorcijem Agrokor, EBRD, IFC in One Equity Partners. Prejšnji teden pa je ING sporočil, da EBRD, IFC in One Equity Partners ne bodo sokupci paketa Mercatorjevih delnic in da torej niso člani konzorcija. Tako je edini možni pogodbeni partner Mercatorja glede sklenitve dogovora o zaščiti interesov Agrokor.

Zloženka SDTS

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

evropska agencija_za_varstvo_pri_delu

Spletna aplikacija OiRA je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.