uk1

Pobuda za uskladitev zneska prehrane za zaposlene

22 sep 2022 0 comment
(0 glasov)

Euro

Ljubljana, 22. 09. 2022

VODSTVOM PODJETIJ

 

ZADEVA: POBUDA  ZA USKLADITEV ZNESKA PREHRANE ZA  ZAPOSLENE PO ZADNJI UREDBI O SPREMEMBAH UREDBE O DAVČNI OBRAVNAVI POVRAČIL STROŠKOV IN DRUGIH DOHODKOV IZ DELOVNEGA RAZMERJA

Spoštovani,

v Uradnem listu RS št: 113/2022 z dne 30. 8. 2022 je bila objavljena Uredba o spremembah Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Kot vam je znano povračilo stroškov za prehrano, ki se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, za vsak dan, ko je delavec prisoten na delu štiri ure ali več, po novem znaša 7,96 EUR. V primeru, ko je delavec prisoten na delu deset ur ali več pa znaša višina, do katere se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, 0,99 EUR za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu. Spremembe določene v Uredbi se uporabljajo od 1. 9. 2022, kar bo prvič možno ob izplačilu plač v mesecu oktobru 2022 in dalje.

Delavke in delavci v vašem podjetju so vedno bolj nezadovoljni, saj ob galopirajoči inflaciji, ne morejo več preživeti. Plače katere se niso usklajevale že nekaj let pa ne omogočajo več preživetja. 

Sprejeto 30-odstotno zvišanje povračila stroškov za prehrano po pojasnilih ministrstva sledi povprečni višini rasti povračil stroškov prehrane med delom od leta 2008, ko se je povračilo stroškov prehrane nazadnje usklajevalo.

Ne glede na pogajanja za Kolektivno pogodbo dejavnosti trgovine Slovenije, predlagamo v luči draginjske krize, ki jo občutimo tudi zaposleni, da preučite finančne zmožnosti za uskladitev povračila prehrane zaposlenim na 7,96 EUR, saj sedanji znesek 4,81 EUR ne omogoča več nakupa toplega obroka, za kar je tudi namenjen.

V pričakovanju povratne informacije vas lepo pozdravljam,

Generalni sekretar

Ladi Rožič

Objavljeno v AKTUALNO

http://www.sindikat-sdts.si/DA BI KUPEC LAHKO BIL KRALJ TRGOVEC NE SME BITI REVEŽ!

Naši podatki

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS)
Naslov: Miklošičeva cesta 7, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 / 43 41 253
Email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Davčna številka: 60310146
Matična številka: 5380901
Spletna stran: http://www.sindikat-sdts.si
 
Copyright © 2023 Sindikat delavcev trgovine Slovenije . All Rights Reserved. Designed by